TEDx Constanța 2023 - Adaptability

Sâmbăta 14 Octombrie 2023 va fi a 8-a ediție a TEDx Constanta
Tema de anul acesta este Adaptability

EDIȚII ANTERIOARE

  • 2022 - The New Now (cum a fost) 
  • 2018 - We are legacy (cum a fost) 
  • 2017 - Life How To (prezentare)
  • 2014 - Think Out of The Box (cum a fost)

Biletul costa 250 lei si este o oferta pentru grupuri de 5 pers, la 200 lei biletul. Este cineva interesat sa participe? Eu si o prietena, Laura, am dori sa participam, dar ar fi frumos daca am mai găsi încă 3 persoane interesate, pentru grupul de 5. Daca va tentează ideea scrieți-mi la urbnstyle@gmail.com.


MY 2 CENTS

Ma gândisem recent la termenul de integrare, a te integra. Adaptarea este oarecum similara dar uneori este necesara, nu e cu dacă vrei sau nu, ci trebuie sa te adaptezi/ integrezi la noile condiții globale. Adaptarea ține de supraviețuire, nu e doar așa, un moft. Adaptarea se refera la un grup, la niște condiții mult mai mari decât tine, pe care nu le poți controla, la mediu de exemplu, integrarea poate să se refere la un grup mai mic? 


A TE POTRIVI

a fi potrivit (Dex)Care are însușiri comune cu altcineva sau cu altceva, care se armonizează cu cineva sau cu ceva. Corespunzător (scopului urmărit). Bine ales.


A TE INTEGRA

a se integra (Dex) = a (se) armoniza într-un tot, a (se) îngloba, a (se) încorpora.


A TE ADAPTA

a adapta (Dex) = A face să se potrivească. A transforma pentru a corespunde anumitor cerințe; a face potrivit pentru întrebuințare în anumite împrejurări; A (se) acomoda, a (se) deprinde, a (se) obișnui.


DE CE E BINE SĂ TE POTRIVEȘTI? TO FIT IN?

- de multe ori majoritatea are dreptate, sunt niște drumuri pe care a mers multa lume si acele drumuri au dus la destinații bune

~ e mai ușor sa mergi cu curentul decât împotriva lui

+ pentru ca sunt graphic designer si tot ce fac e sa încerc sa fac lucrurile sa se potrivească intre ele, designul paginii sa semene cu designul logo-ul, sa fie din aceeași poveste, are un farmec anume potriveala, cand elemente dintr-o parte se regăsesc si in alta parte, cand exista numitori comuni

+ e un efort mai mare to fit in decât to not fit in, efortul înseamnă ca vrei, ca încerci ceva, not fitting in poate fi fie pentru ca nu vrei sa te implici, fie nu găsești nici un numitor comun.


DE CE E BINE SĂ NU TE POTRIVEȘTI? DON'T FIT IN?

- pentru ca uneori majoritatea mai greșește

- cand "majoritatea", grupul majoritar apropiat, nu are aceleași valori cu tine, de exemplu cand in grupul de la scoală se asculta manele, se fumează sau altele, poți sa nu te potrivești, dar vei fi minoritar

- cand cineva a greșit ceva dar alte persoane s-au luat după si acela a devenit un drum, poate nu si-au dat seama ca poți sa ajungi in același loc luând-o pe drumuri diferite (that's my way, do it your way)


DE CE E BINE SĂ TE ADAPTEZI? 

- pentru ca îți va fi mult mai greu daca nu o faci, dar trebuie sa ști la ce trebuie sa te adaptezi

- pentru ca vei fi izolat daca nu te integrezi, si izolarea e mai greu de dus

+ șanse mai mari de supraviețuire


E RÂNDUL TĂU

Care e părerea ta? Ți-a fost greu sa te integrezi? Unde te-ai integrat cel mai bine? Cu ce ai completa ce am scris eu?

4 comentarii

  1. Cred ca e mult mai bine sa incerci sa te integrezi intr-un grup, mai ales daca iti plac valorile pe care le promoveaza cei din grup si vrei sa faci parte dintre ei si in general integrarea te ajuta sa iti faci viata mai usoara. Jurnalul iubirii

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu... eu sunt o singuraticasi o introvertita, ma adaptez la alte lucruri, nu la oameni, cu care nu ma potrivesc, si mi se pare ca nu ma potrivesc cu nimeni :)))) imi place libertatea pe care ti-o ofera singuratatea, imi ajunge ca in societate si la serviciu fac ce trebuie, acasa fac ce vreau, iar asta inseamna sa fiu singura, ca si conditie esentiala sa ma simt bine. Deci, nu sunt prea daptabila de felul meu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu imi doresc sa merg la unul dintre evenimentele TEDx. Suna bine propunerea ta, insa deplasarea la Constanta presupune un efort cam mare pentru mine. Am mai urmarit conferinte pe YouTube, insa nu se compara cu prezenta la sala (unde ai ocazia sa cunosti oameni noi si sa dezbati subiectul impreuna cu ei).
    Legat de tema de anul acesta, mi-a venit in minte un citat relevant, cred - "Nu speciile cele mai puternice sau cele mai inteligente supravietuiesc, ci acelea care se adapteaza cel mai usor". (C. Darwin). Deci, da, adaptabilitatea este esentiala!

    RăspundețiȘtergere
  4. Aceste conferințe TEDx sunt foarte faine, eu merg constant la ele, merita pe deplin.

    RăspundețiȘtergere