TEDx Constanta 2022 - The New Now


Sâmbăta 22 Octombrie 2022 a fost a 7-a editie a TEDx Constanta. Tema de anul acesta a fost The New Now/ Noul Acum. Am participat alaturi de sotul meu. Este al 3-lea an cand particip. Ediții anterioare:

+ 2014 (cum a fost)

+ 2017 (prezentare)

+ 2018 (cum a fost) 

Cum a fost? Interesant, o varianta foarte buna de petrecere a unei zile de weekend pentru a te infuza cu idei motivaționale. In continuare câteva cuvinte pe care le-am reținut din discursurile vorbitorilor. 

Alexandru Baran: Sa fim mai vorbareți în pauze, sa facem networking.

Cornel Marcu: E timpul nostru sa visăm, unde ne îndreptam: Mad Max sau Star Treck?

Mihai Bocai: Învățarea continua, o condiție a supraviețuirii. Care e esența luptei pentru a lăsa o moștenire? Curaj. Eșecul este o validare. Fertilizare cognitiva, învață din orice. Ce înveți de la triatlon: lucrurile mici fac diferența, dozează energia. Ce înveți de la tango: totul e improvizație, procesare asimetrie, greșelile devin intenții. Ce înveți de la vin: nu te lăsa păcălit de etichete, împarte cu alții. Knowledge as a semantic tree, think and connect the information. Deci, ce vei învăța nou mâine si cum își va pune amprenta asupra moștenirii tale?

Iulia Buciuman: De la sens la înțeles. Sa cerem peștișorului auriu fără sa știm ce sa cerem. O frica mare = potențialul ratat. Contează sa contam, self worthiness, sa avem valoare de sine. A însemna ceva pt ceilalți. Dorințe: creșterea calității vieții, creșterea lungimii vieții, influențarea altor lumi/ globalizare/ creșterea puterii personale. Fa ce-ti place, nu îți place jobul demisionează, nu ești fericit, divorțează, fa ce iti dorești cu adevărat. Caută-ti scopul/ misiunea in viața. Sa faci ceva dar sa ști de ce, pentru ce. Fericirea = o chestiune sociala. Cine sunt eu, cum pot da valoare celor din jurul meu. Ce putem obține împreună si nu separat?  A spus multe lucruri disparate, cu greu am putut sa urmăresc legăturile dintre ele, sărea de la un lucru la altul. Mi-a plăcut cămașa ei; era interesant îmbrăcată, deasupra purta un șal bej-maro. 

Alin Chiriac: Părinții sa navigheze alături de copii pe valurile educației. Sa ii călăuzească pe copii. Copii sunt ușor de manipulat online. In copilărie părinții lui puneau accent pe siguranță, sa nu vorbească cu străinii, sa nu deschidă la străini ușa. Discuții despre consecințe, folosește bunul simt pentru a evalua o situație. Distribuie cu prudenta. Amprenta digitala, tot ce postam online, ne poate afecta. Cum mă pune pe mine in pericol, cum îl pune pe altcineva in pericol.  Cum ar vedea un polițist, un antreprenor, mama unui prieten postarea. Ceva e prea frumos sa fie adevărat. Nu e tot real. Școala cu o platformă, ce nu înțelegea copilul se îngălbenea si automat copilul primea explicații despre acel domeniu si e exerciții, iar la sf săptămânii daca copilul înțelesese tema, se înverzea, daca nu, se înroșea. Linkul din bio poate fi periculos. Părinții trebuie sa ii însoțească pe copii in călătoria online, oferiți-le copiilor bunul simt al dv.

Daniela Mariscu (online) Puterea de a crea. Am visat, dar am acționat in favoarea visului. Ce mai putem crea, cu cine mai putem crea? Fiecare suntem creatori. Depinde si de tine. Toți simțim ca putem face dar ne simțim loviți de realitate. Tot ce faceți bine vi se va întoarce.

Dafina Jeaca, Ogor, antreprenor Agri-Tech. Fermieri deschiși la tehnologie si unii reticenți tehnologiei. Diversitate, nevoi diferite. E greu sa găsești o soluție care sa rezolve problemele diverse ale fermierilor. Productivitatea fermelor ro e mai mica decât media europeana. Factori: utilaje si infrastructura si factorul uman. Sa știe când a avut o anumita problema si cum a rezolvat-o. Aplicatii digitale, utilaje controlabile de pe laptop, senzori in sol ce fac analize complexe, drone ce analizează frunzele plantelor. Fermierul: am cuțitul pt a inspecta planta si telefonul la mine. Inspectarea culturii, estimări de producție, estimarea de riscul de boli si dăunători. "Cel mai bun indicator al fertilității solului este starea culturii." Patrick Valmary

Curiozitate copilăreasca. Scăpați din cotidian.

Ionut Țața, Câți ați fost mai creativi in prima parte a vietii? Art therapy. The line, un oraș cu infrastructura subterana. Cum sa faci un album de succes fără talent si bani doar refixând sampleuri din alte melodii.  Totul e remixat. Cum ieșim din zona tributara? Generative deisgn. Studiază patternuri vechi si generează patternuri noi. Copiază, reinterpretează. Introduci cuvinte si inteligenta artificiala creează interpretări grafice. In copilărie nu aveam limite creative. Sa fim fericiți, sa lucram cu bucurie. Libertatea e si ea importanta. Liberi si fericiți, sunt factori de producție. Indivizi creativi împreună pot genera lucruri creative. Siguranța sa nu fiu blamat pt cum mă îmbrac, pt orientarea sexuala, pt tatuajele pe care le am. Spatii sigure unde ne putem manifesta creativitatea, dărâma pereți mentali.


Panel
:  Alexandru Bobe, Oana Yucel, Ghiulfer Feri Predescu,  Wladimir-Georges Boskoff, Anca Bâlbă, Claudia Cârstocea.

Cunoștințe, critical thinking, it's ok to fail

Oana Yucel: educația alternativa, Salim Ismail, singularity university, curricula variabila actualizata la 6 luni, importanța skillurilor.

Copii nu se pot dezvolta sănătos fără limite si reguli

Adevărul sa primeze, fără fake news, daca textul e atribuit unei pers poate fi verificat. Info trebuie verificata.

Cum faci now a good now? Faci situația ca o oportunitate si nu numai o problema, e de perspectiva.

Solutii alternative de educație: Cursuri extracurriculare, in afara programei stricte de la scoală.

Sa fim modele, sa facem voluntariat, sa nu stăm pe telefon.

New now e despre adaptare

Sa aplicați un gand de la TEDx.

Sebastian Burduja Nu faci ceea ce poți, ci ceea ce trebuie. Maladia scepticismului cronic. Mama soției: Cum am supraviețuit cancerului? M-am concentrat pe lucrurile frumoase. 

Sa moara si capra vecinului. Tipic românesc, s-a pierdut, s-a furat.

Carte: Victor Frankl Omul in căutarea sensului vieții

Fa pe unde ai trecut sa fie mai bine. Obligatorie e lupta, nu biruința. Am dat mai mult decât am luat?

Ioan Iacob, volum, nr mare vs leverage/ pârghie, ceva inteligent, aplici forță mica ai efect mare.  Mai mulți cai nu mașini. Captivi unui sistem care ocupa resursele doar pentru întreținere, nu si pt a crea facilități noi. Stil no-code/ full code.

Suzana Carp, (online) climate change transition and digital trasition. Ada Lovelace, poetical science,

Play it forward, da mai departe ce primești

Iosif Peterfi, cripto, anonimity, to have an idea wothout anybody knowing who you are. Transparency, but anything can be tracked. Decentralisation, without a central intermediary to stop service, transactions.

Web 1, just read, website

Web 2, read, write, facebook

Web 3, read, write, own

How we share, who we share with.


Publicul era divers, de la adolescenți la persoane în vârstă. Majoritatea îmbrăcați frumos, casual sau business. Nu am făcut multe poze, pentru că majoritatea erau angajați în discuții și nu am vrut să deranjez. Mi-am făcut curaj să abordez următoarele două doamne. 

Monica, director executiv, face echipă cu soțul, Mihai Bocai



Adina, diabetolog



Dintre sponsorii evenimentului am remarcat:

+ WaterBoyz, amenajări locuri de joaca. Au venit cu un stand VR, cu un joc tip shooter. 
+ Carturești, au venit cu o selecție de cărți de dezvoltare personala, si pe la sfârșitul evenimentului vânduseră mai mult de jumătate din ce avuseseră pe masa. Am fost tentata de Creierul fericit de
Loretta Graziano Breuning, Ganduri catre sine insusi - Marcus Aurelius, Termina ce ai început - Ayelet Fishbach dar am multe cărți necitite acasă așa ca m-am abținut, aștept sa mai termin din teancul de acasă.


+ Miss Baker, prăjituri delicioase, mi-au plăcut in special eclerele si mini-Pavlova

Mulțumesc dacă ați ajuns până aici cu lectura. Vă pup! Sper să ne vedem la o ediție următoare TEDx, merita sa participați.

Trimiteți un comentariu