Film: Barbie

Nu aveam mari asteptari de la film, chiar ma gandeam ca ma va deprima. Vazusem pe social media reels cu inainte/ dupa Barbie si era gen inainte toata roz si vesela, dupa, toata neagra si deprimata. Nu parea un efect prea imbucurator.  

Cand eram mica mi-am dorit sa am si eu papusa Barbie, dar nu am primit, am primit o papusa Cindy, care mi-a placut mult, dar nu era Barbie, nu ca as fi stiut sa fac diferenta, in afara faptului ca Barbie avea cal si caleasca si Cindy nu. Cand eram mica mai vazusem o papusa cu multe hainute si imi placuse si aceea, am primit-o cadou de un Craciun, dar nu tin minte sa ma fi jucat cu ea, nu stiu de ce. Le mai coseam eu hainute papusilor, dar cu greu si nu ieseau prea bine. Eu ma jucam cu niste masinute, una tip Jeep, mai mult si niste marionete mici din cauciuc cu Donald Duck, Miss. Piggy le plimbam prin camera, faceam traseu turistic pe langa scaun, pat etc., papusa Cindy era cam mare sa o plimb. Acum papusile au diferite roluri si accesorii pentru fiecare rol, presupun ca asta e joaca, sa isi imagineze ce face Barbie doctorita, cantareata sau ce alt rol are. Nu i-am luat Barbie cu accesorii inca, pentru ca Ioana e mica 3 ani jumatate si rataceste piesele mici destul de repede. 

I-am luat fetitei mele recent o Barbie de pe emag, dar nu i-am luat-o pe cea cu caleasca, putin prea pretentioasa si... indisponibila, ci cea calare pe un cal bej. Din pacate vad ca nu prea se joaca cu ea, e mai mult pe post de bibelou. Mai are si alte papusi de acest gen primite cadou de la o alta fetita, dar s-a jucat putin cu ele. Le imbraca/ dezbraca si cam atat, ca si mine de altfel. Pe mine nu ma deranjeaza proportiile ideale ale papusii Barbie si ma bucur ca a devenit mai incluziva de-a lungul timpului, existand acum nenumarate meserii, culori de piele/ par, forme de corp, grade de flexibilitate etc. Ma intreb pentru ce varsta e potrivita? 3-4 ani, copii sunt cam mici, o imbraca/ dezbraca, 5-7 ani poate se pot juca cu accesoriile si meseriile, 8-12 ani poate sunt destul de mari sa ii poata face haine, dar se mai joaca la varsta aceea cu papusi?

SPOILERS ALERT: Revenind la film, Barbie incepe cu o viata "idilica" de papusa, totul e in nuante roz si asortate. Se preface ca se spala, ca bea si ca mananca, valurile de pe plaja sunt din plastic, dar e imbracata frumos si are o gasca colorata de prietene si prieteni, danseaza si pare ca se distreaza. Pana cand din cauza unor modificari neplacute in programul zilnic, in loc sa pluteasca, cade, in loc sa mearga pe varfuri, calca normal si se murdareste pe talpi, incepe sa se intrebe despre moarte. Se pare ca o femeie adulta se jucase cu ea in viata reala si cum aceasta fusese trista, ajunsesera si la ea gandurile negative? Barbie a inceput sa prida viața? Ca in filmul "O noapte la muzeu" - cu diferentele de rigoare. Mai erau si alte papusi in Barbie Land, se remarca una care supravietuise unui joc mai dur al unei fetite, era tunsa si colorata pe fata, numita de toti "Barbie cea ciudata" aceasta o sfatuieste pe Barbie sa mearga in lumea reala si sa gaseasca persoana care s-a jucat cu ea. 

sursa poza Mi-au placut cateva din tinutele Barbie, aceasta rochita albastra cu guler alb 
si de asemenea un costumas de inspiratie marinareasca - era dragut, dar si tinutele roz erau simpatice
.
Barbie ciudata - sursa poza

Si Barbie porneste pe un drum spre realitate, impreuna cu Ken care se ascunsese in porbagajul masinii ei. Ajunge in lumea reala si gaseste persoana care se jucase cu ea. Se intorc impreuna in Barbie Land numai ca acolo surpriza, Ken furase spectacolul, se instalase la ea in casa, pusese imagini cu cai peste tot etc, celelalte BArbie devenisera servitaore. Barbie are o cadere nervoasa, se simte neputincioasa si deprimata. Dar Gloria (America Ferrera) impreuna cu celelalte Barbie reusesc sa o puna din nou pe picioare si sa conceapa un plan pentru a aduce lucrurile la cum erau inainte. M-a surprins cam cat de mult a furat Ken spectacolul, adica el si canta si danseaza, poate chiar mai mult decat Barbie, Barbie doar danseaza o coreografie complexa la inceput dar nu canta. Ken are mai multe momente muzicale si un dans chiar interesant, cand toti Ken sunt imbracati in negru si danseaza, canta, "I am just Ken, Anywhere else I would be a Ten" (Aici sunt doar Ken, oriunde altundeva as fi un Zece) Ken era suparat pe Barbie ca in fiecare seara il expedia la el acasa si zicea ca e seara fetelor si i-a intors placa, acum fiecare seara era seara baietilor. Mi s-a parut ca atunci cand s-a intors Barbie, era imbracata intr-un material similar cu al lui Ken de la inceputul filmului. Tables have turned si Barbie a trebuit sa guste din propriul tratament. Dar Ken exagereaza mult, in afara de dansul in negru totul este EXTREM de KITCH, blana de nurca peste tinuta cowboy, imagini cu cai peste tot, e ceva greu de privit la cat de nepotrivit era totul. In fine dupa o serie de scene kitchoase si poate putin amuzante prin exagerarile lor, Barbie reusesc sa voteze constitutia de dinainte si lucrurile ar trebui sa se intoarca la normal. 

E de mentionat discursul Gloriei de anulare a spalarii la creier a papusilor, un discurs plin de contraste intre rolurile femeilor in societate, cam ce trebuie sa fii, la limita a ce nu trebuie sa fii ca sa fii o femeie merituasa. Empowering sau reality check, pe acolo. Ken reuseste sa primeasca un rol de judecator, ca incercare de includere. Este un progres pentru el in Barbie Land. Iar Barbie isi doreste sa devina mai umana si se intoarce in lumea reala. Probabil... va continua! 

E RÂNDUL TĂU

Tu ai vazut acest film? Ce impresii ti-a lasat? Ai avut papusa Barbie (sau similara) in copilarie? Cum te jucai cu ea?

RELATED:

+ People.com/All the Best Outfits From the 'Barbie' Movie

+ roxtheplanoholic.ro/ Barbie: istorie, modă, #girlpower

+ music

8 comentarii

  1. Inca ma gandesc daca sa mergem sa il vedem.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiu daca ar fi genul meu de film, desi aud ca pune niste probleme interesante. sincer, mai repede as merge la oppenheimer

    RăspundețiȘtergere
  3. Tudose Oana Alexandra2 august 2023 la 15:06

    Nu am ajuns încă la film, dar vreau să-l vad

    RăspundețiȘtergere
  4. O sa ma uit si eu la film, sunt tare curioasa, am auzit numai pareri bune despre el!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum aud ca exista film despre Barbie. Vreau sa-l vad si eu, e pe vreo platforma gen Netflix?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Inca nu e la TV, acum ruleaza in cinematografe. Numai bine!

      Ștergere
  6. Inca nu am ajuns la film, dar mi-am propus, pentru ca eu si Barbie avem in comun culoarea roz. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Am tot vazut euforia din jurul acestui film, am vazut ca lumea mergea special aranjata la film .... doar ca eu n-am ajuns sa-l vad. Pana ajung eu la cinema parca vad ca-l baga pe Netflix

    RăspundețiȘtergere