Carte: Arta de a trăi bine

 

Cu o coperta superba de Cristiana Radu (pe care am pozat-o de cateva ori) (site personal) cartea lui Rolf Dobelli este o carte relativ ușor de citit. Este ușor de citit pentru ca este împărțită in 52 capitole scurte, de aprox. 5 pagini fiecare, ca mici articole despre diferite subiecte abordate. 
Este un îndrumar cum sa-ti faci viața mai ușoară si mai frumoasa printr-un set de instrumente mentale.
 
Ce am reținut? Câteva dintre idei:
1. Să îți faci un set de promisiuni personale de comportament pe care să nu le încalci niciodată, fără excepții.
2. Sa aplici periodic tehnica pre-mortem, sa iți închipui ca cel mai rău lucru s-a întâmplat si apoi sa analizezi cum ai ajuns acolo si ce ar fi trebuit sa faci ca sa nu ajungi acolo. Poate ar trebui sa faci si inversul, sa iti inchipui si cel mai frumos succes si sa te gandesti cum ai ajuns acolo si ce ar trebui sa faci ca sa ajungi acolo. 
3. Să fii modest, să nu te crezi prea important, autorul e de părere că și oamenii mari ai lumii au ajuns așa printr-un complex de împrejurări, dacă nu erau ei, istoria ar fi creat alți oameni pentru același rol.
4. Să vezi sentimentele ca pe niște păsări călătoare care uneori te vizitează, să nu te bazezi prea mult pe ele.
5. Să nu încerci să fii autentic până în pânzele albe, mai bine îți creezi un minister de externe care să aibă grijă de ce comunici în exterior. 
6. Să înveți să spui nu. Sa aloci fiecărei cereri 5 secunde si apoi sa decizi, "NU-ul de 5 sec. al lui Charlie Munger" nu sa spui automat da.
7. Să ai niște economii de urgență, Fuck-you money
8. Cunoaște-ți cât mai bine cercul competenței și aprofundează cunoștințele din el dar rămâi în el.
9. Să alegi foarte bine ce cărți citești, închipuie-ți că ai un nr. limitat de cărți pe care poți să le citești, dar să citești o carte de două ori. 
10. Când ești deprimat să aplici substracția mentala, ce ar fi dacă nu ai fi sănătos, dacă ți-ar lipsi ceva, o mână/ vederea, ai mai gândi lucrurile la fel?

Nu sunt de acord cu toate ideile autorului dar e o carte interesanta, probabil o voi reciti la un moment dat. Spor la lectură!

P.S. O vand pe vinted cu 27 lei.

Trimiteți un comentariu