Film: Matrix, Resurections

SPOILERS ALERT!

Matrix IV, l-am asteptat cu interes si curiozitate, se va ridica oare la inaltimea celorlalte filme din serie? Da, mie una mi-a placut. Mi-a placut cum a fost adus in real, cum a fost camuflata povestea Matrix sub forma unui joc pe calculator iar Neo era programatorul jocului si credea in faptul ca totul fusese o nascocire a imaginatiei lui. Se ducea la un terapeut si ii povestea cat de fina era linia intre imaginar si real la el in cap si cat de greu ii era. 

Am realizat ca Neo e o anagrama a lui One si a lui Noe. O alta ordine a literelor dar cumva e o legatura intre aceste cuvinte. Neo fiind considerat the One/ Alesul iar cu Noe, ideea de singur intr-o mare de cod in negru si verde (la sfarsit toti oamenii care nu fusesera deconectati formasera un roi si aveau ochii negri cu urme de cod verde pe ei). Firma care era trecuta pe joc se numea Binary, Binar, zero si unu. E folosit de calculatoare poate ca limbaj comun simplu de lucru cu masinile, oamenii lucrand mai mult in decimal 0-10.

Ce nu mi-a placut e cum s-a rupt Trinity de povestea vietii ei ca Tiffany, avea un sot si o familie, copii si intr-un moment culminant a decis sa mearga cu Neo si sa renunte la ei, ca nu ii placuse sa i se spuna Tiffany. In scenariul filmului are sens sa faca asta, sa fie cu personajul principal masculin, dar ea, ca mama si ca sotie nu prea are sens, dar se mai intampla din acestea si in viata reala asa ca de ce sa ne mire daca se intampla in filme. Doar ca e o rupere de ideea de familie, copii, stabilitate si o virare brusca la o idee de cuplu rebel, mergand in tromba pe motocicleta. Dar poate fi chiar periculos, sa faca cineva o obsesie pentru cineva, nu e prea sanatos pentru nimeni. Justificarea fiind prezentarea lumii unei alte optiuni de viata si ce poate face o minte descatusata... sa zboare si sa viseze la un cer plin de curcubee, dar si sa fie violenta si razbunatoare. Terapeutul desi i s-a multumit pentru ca datorita lui lor li se daduse a doua sansa tot este luat la bataie dar refacut dintr-un trosnit de degete.

Nu e prea credibil Neo in rolul de Neo, e un Neo imbatranit si cu urme din puterea de odinioara, adica atunci cand ferea gloantele nu parea foarte concentrat ci era mai mult whishfull thinking, sper ca le feresc.

Morpheus e imbracat mult prea colorat pentru gustul meu si e cand om cand program, deci ce e?

Mi-a placut de Bugsy, fata cu parul scurt albastru care il conduce pe Neo in periplul lui spre Tinity precum iepurasul pe Alice in Tara Minunilor, mi s-a parut ca seamana cu mine, cu alunita deasupra gurii. Desi la inceput nu se intelege ce urmareste ea de fapt, ea urmarea o scena cu un alt personaj gen Trinity care ramane necunoscut, nu se urmeaza acea pista. Aflam ca e comandant pe o nava in lumea cealalta si il ajuta pe Neo sa se deconecteze. Asta cu deconectatul, cuvantul asta suna bine, e bine sa te mai deconectezi din cand in cand, sa mai iesi... afara, dar cand asta destabilizeaza un intreg univers ai putea sa te intrebi daca e totusi bine ce faci. Pentru ca dupa ce s-a deconectat si Trinity tot universul a luat-o razna, mai precis oamenii au inceput sa se arunce de pe geam si sa ii urmareasca frenetic ca un cod incomplet programat. Run program! Error. Bad code.  Dar poate nu stia ce consecinte va avea fapta lui sau era dispus sa riste tot pentru a fi cu Trinity. 1 si 3 formand 2, sunt curioasa ce ar fi la 10. 

Liberul arbitru nu prea pare sa existe, el parca este racolat de vechea viata, parca nu are cu adevarat optiunea de alegere, ci e obligat de circumstante sa ia pilula rosie. Doar e Alesul, cum sa nu isi aleaga propria creatie, desi el zice ca a crezut ca e doar un exercitiu de imaginatie. Ce film ar mai fi fost daca nu lua pilula rosie ci continua sa refuze? Ar fi continuat viata la firma, lucrand la un nou Matrix ipotetic, ar fi vazut-o pe Tiff la cafenea din cand in cand si poate ar fi vorbit cu ea. Chestii banale, dar asta e viata uneori, dar ar fi dezamagit fanii poate. De cand e Neo rational si nu action oriented? Deci e un film de dragul fanilor, ca altfel iesea poate o comedie romantica, cum visa terapeutul, sa ii tina pe cei doi nici prea aproape, nici prea departe. Oricum a ajuns Matrix film cu zombie, film cu impuscaturi era, ce imi era daca era si comedie romantica? :P

Oricum, e de vazut! Enjoy! 

Trimiteți un comentariu