Depistare Cancer in Stadii Incipiente

2022.07.01 Cancerul la san si la col sunt doua tipuri de cancer care fac multe victime in Romania. Depistarea la timp ajuta in cele mai multe cazuri. Dar ca sa le depistezi trebuie sa faci investigatii din timp. Nu te gandi ca nu ti se poate intampla tocmai tie, cancerul nu discrimineaza, imbolnaveste femei din toate categoriile sociale, asa ca fa investigatii din timp. 

CANCERUL LA SAN. Ce poti face?

+ Sa te palpezi in fiecare luna, intre ziua a 3-a si a 5-a zi de la inceputul ciclului. Ridici un brat si cu mana cealalta palpezi sanul, daca gasesti un nodul nedureros mergi de urgenta la medic. 

1. Stai in pozitie culcata, pune-ti bratul stang sub cap. Foloseste mana dreapta pentru a examina sanul stang. Cu cele 3 degete din mijloc, palpeaza sanii cu miscari circulare/ spirala, radiale si de sus in jos/ verticale.  Verifica daca gasesti umflaturi, noduli duri sau ingrosare a pileii. Foloseste nivele diferite de presiune, usoara, medie, apasata pe diferite zone ale sanului. Verifica intregul san de la subbrat pana la coastele de sub san. Schimba bratele si verifica si celalalt san.

2. Stand in fata unei oglinzi cu mainile pe solduri verifica sanii pentru  modificari in dimensiune si forma,  noduli, umflarea sanilor sau schimbarea texturii pielii.

3.  Ridica bratul ca sa poti verifica la subrbat pentru noduli.

4.  Strange sfarcul intre degetul mare si aratator. Anunta doctorul daca ai orice scurgere din san sau orice umflatura sau nodul. 





Uita-te dupa semne alarmante precum: 

-  prezenţa unor umflături ale sânului

- o sensibilitate la atingere a sânului

- noduli nedurerosi

- modificarea formei sau conturului sânului

- iritaţii, înroşiri ale pielii sânului, mâncărimi

- secreţii mamelonare

- înăsprirea şi descuamarea mameloanelor

- durere localizată, care nu dispare in timp

- gropite in pielea sanului

+ Daca ai sub 40 de ani, sa iti faci o ecografie mamara in fiecare an sau dupa cum iti recomanda medicul. Poti face gratuit la Policlinica 2 Constanta, daca te duci cu o trimitere de la medicul de familie, cardul de sanatate si buletinul. Ecografia de sân sau ecografia mamară foloseşte undele sonore pentru a oferi o imagine a ţesuturilor din interiorul sânului (la fel cum se procedează la ecografia femeilor însărcinate). În timpul ecografiei mamare nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiaţii potenţial nocive. Nu este o procedură dureroasă. Imaginea ţesutului mamar poate fi vizualizată pe un ecran şi poartă denumirea de sonogramă sau scanare cu ultrasunete. La sfârşitul consultului, care durează 15-20 minute, veţi primi câteva cadre imprimate şi o descriere în scris a situaţiei descoperite, cu recomandări de tratament sau intervenţii necesare. Mergi la control cu rezultatele obtinute anterior de la ecografii pentru ca medicul sa observe o evolutie a sanului. Daca este descoperit ceva, pentru un diagnostic de certitudine ( daca formatiunea este benigna sau maligna) se va recomanda efectuarea unui examen citologic prin punctie sau biopsie in leziunea suspecta. Punctia necesita anestezie locala si medicul va preleva printr-o incizie mica material din formatiunea desocoperita (ex. fibradenom). Acest material va fi trimis la laborator pentru a determina daca este benign sau malign.

+ Daca ai peste 40 de ani, sa faci o mamografie o data la 2 ani intercalata cu ecografie mamara. Mamografia este un examen radiologic al sânilor, metoda principală de screening pentru depistarea cancerului la sân. Examenul de la mamografie este întotdeauna bilateral şi comportă cel puţin două clişee (faţă şi profil) ale fiecărui sân, uneori trei (un clişeu oblic, care să permită explorarea scobiturii axilare). Radiologul aşează pacienta în faţa aparatului şi, înaintea fiecărui clişeu, îi comprimă sânul pacientei între placa port-film şi o placă transparentă. Este o procedură puţin dureroasă, dar suportabilă. Rezultă imagini din care un medic specialist poate lua informaţii despre problemele sânilor.

Am facut si eu recent, pentru prima data mamografie, mamografiile sunt recomandate dupa 40 ani. Este o procedura putin dureroasa, compresia sanilor doare putin dar nu foarte tare. Daca aveti intre 50-69 ani puteti beneficia de mamografie gratuita.

NOU! Cu ocazia implinirii a 10 ani de activitate, cei de la Donna Medical Center au o campanie, "Ziua Sanselor la viata", sambata 23 Octombrie vor oferii 100 de consultatii gratuite, mai specific o mamografie digitală cu tomosinteză sau o ecografie mamară, în funcție de vârstă. Vedeti la ei pe site informatii cum sa va inscrieti. Mai au si mici campanii cu diferite persoane din online, precum Sanziana Negru

CANCERUL LA COL. Ce poti face?

+ Sa mergi la un control ginecologic si sa faci un test Babes Papanicolau. Se poate face si acesta gratuit in baza unei trimiteri de la medicul de familie către un ginecolog care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. O alta optiune gratuita este sa te testezi in cadrul caravanei Renasterea. Timp de 12 săptămâni, Caravana Mobilă de diagnostic a cancerului de col uterin va staționa în Chitila, județul Ilfov, Agigea - Constanța și Mihaiesti, din Vâlcea. 

Cat de des sa faci testul?

Colegiul American al medicilor ginecologi (American College of Obstetricians and Gynecologists- ACOG) recomandă ca testul Babeș Papanicolau să fie făcut după cum urmează:

- primul test este bine să fie făcut la vârsta de 21 de ani sau la 3 ani după începerea vieții sexuale, dacă aceasta a avut loc mai devreme de vârsta de 21 de ani;

- pentru femeile cu vârsta între 21 și 30 de ani, testul este recomandat o dată la 2 ani;

- pentru femeile cu vârsta între 30 si 64 de ani, testul este recomandat anual;

- pentru femeile cu vârsta peste 65 de ani, nu este necesar să mai facă regulat testul dacă: au avut cel puțin 3 teste Papanicolau consecutive cu rezultate normale; nu au avut rezultate anormale în ultimii 10 ani.

Cand faci testul?

Perioada optimă pentru a face testul este între a 10-a și a 20-a zi după prima zi a ultimei menstruații.

In urma rezultatelor la testul Babeș Papanicolau, daca iese ceva in neregula, se pot recomanda investigatii suplimentare, testare HPV, colposcopie pentru detectarea unor leziuni, biopsie a leziunilor, chiuretaj bioptic si apoi tratament in functie de gravitatea leziunilor. 

+ Sa faci vaccin anti HPVVaccinurile disponibile previn infectia cu anumite tipuri de HPV si ajuta la preventia anumitor cancere cauzate de aceste virusuri. Vaccinul HPV produce cel mai puternic raspuns imun atunci cand este administrat la pre-adolescenti, inainte ca acestia sa fie expusi la virus. Pentru a produce cel mai bun efect, vaccinurile HPV trebuie administrate intre 11 si 12 ani, vaccinarea putand sa inceapa si de la varsta de 9 ani. Vaccinurile sunt recomandate pentru baieti si fete. La varsta adulta, este important ca decizia de vaccinare sa se ia impreuna cu medicul curant, deoarece efectul vaccinului poate fi redus din cauza ca majoritatea persoanelor au fost deja expuse la virus. In Romania, in campania nationala de vaccinare impotriva HPV inceputa in anul 2020 este utilizat vaccinul Gardasil 9. Gardasil 9 previne infectia impotriva acestor 4 tipuri de HPV la care se adauga preventia fata de inca 5 tipuri HPV cancerigene (HPV 31, 33, 45, 52 si 58) si care sunt raspunzatoare impreuna de inca 10-20% dintre cazurile de cancer de col uterin. Gardasil 9 ofera astfel cea mai completa protectie antivirala. 

Update 2022.05.10: Desi am aproape 40 de ani, mi-am facut si eu vaccinul Gardasil 9, ca un rezultat al discutiei si recomandarilor medicului ginecolog (Zisu Mihai, Euromaterna). Au fost 3 doze, prima, apoi la o luna distanta si apoi la 6 luni distanta. Dar trebuie reteta de la medicul ginecolog cu programul de vaccinare, in functie de pacient. Costul este de circa 650 lei/ vaccin. Se gaseste mai greu uneori si trebuie facut comanda la farmacie sa il aduca. O data cumparat, vaccinul mi l-a facut asisenta doctorului de familie. Sper sa ajute in prevenirea HPV.

Este bine sa intreprindeti toate metodele de preventie si depistare din timp a cancerului. Informati-va de pe internet sau vorbind cu medici specialisti. Informati-va dar luati si masuri preventive. Multa sanatate tuturor!


UTILE:

+ Tomistyle: Sănătatea sânilor şi prevenirea cancerului mamar #experienţăpersonală

+ ProTV: Peste 1.000 de femei vor beneficia de teste „Babeș-Papanicolau” gratuite.

+ Regina Maria: Ce trebuie sa stii despre vaccinarea anti HPV

+ pentrutine.eu informatii despre cancerul de san

Trimiteți un comentariu