Tinute in alb si rosu

De 1 martie obiceiul este sa porti un martisor sau macar un fir alb cu rosu. Am dus mai departe ideea la a purta o tinuta integral in alb si rosu. 



SHOP THE LOOK
+ martisor lalea portelan Vali Bondoc 30 lei

Am cautat sa adun cateva semnificatii ale culorilor alb si rosu. 

Albul este culoarea candidatului, adica a aceluia care isi va schimba conditia (candidatii la functiile publice se imbracau in alb). Pictorul W. Kandinsky - pentru care problema culorilor depasea cu mult domeniul esteticului, s-a exprimat mai bine ca oricine: "Albul actioneaza asupra sufletului nostru precum linistea absoluta (...) Aceasta liniste nu e totuna cu moartea, ea abunda de posibilitati vii (...) Este un nimic plin de veselie juvenila sau, mai bine spus, un nimic de dinaintea oricarei nasteri, a oricarui inceput." Adesea, noteaza M. Eliade in riturile de initiere, albul este culoarea primei faze, aceea luptei impotriva mortii. Este culoarea puritatii, care la origine nu reprezenta o culoare pozitiva, un semna a ceva ce a fost asumat, ci o culoare neutra, pasiva, aratand doar ca nimic, inca, nu a fost implinit. Albul este albul laptelui pe care pruncul il bea inainte chiar sa fi deschis ochii spre lumina diurna, este arhetipul femeii roditoare. Este albul crinului si al lotusului, imagini si acestea, ale devenirii, ale trezirii pline de promisiuni. Valorizarea pozitiva a albului, este legata de fenomenul initiatic. Ea este un atribut al celui ce se ridica, care renaste, care a izbandit intr-o incercare. Este toga virila, simbol al afirmarii, al responsabilitatilor asumate, al puterilor castigate si recunoscute, al renasterii implinite, al consacrarii. In zorii crestinismului, botezul, care este un rit initiatic, se numea iluminare. Dupa ce se stabilea legamantul, noul crestin, nascut la viata adevarata, imbraca, potrivit termenilor lui Pseudo-Dionisie, niste haine de un alb stralucitor, caci, adauga Areopagitul, scapand printr-o hotarata si divina statornicie de atacurile patimilor si tanjind cu tarie spre unitate, ceea ce era dereglat in el se ordona, ceea ce era gresit in el se infrumuseta si ajungea sa raspandeasca intreaga lumina a unei vieti curate si sfinte.

Rosu este considerat pretutindeni ca fiind simbolul fundamental al principiului vital, cu forta, puterea si stralucirea lui, este culoarea focului si a sangelui. Este diurn, masculin, tonic, insufleteste, incurajeaza, starneste, este rosul drapelelor, firmelor, afiselor si ambalajelor publicitare. Rosu viu, diurn, solar indeamna la actiune, el este imaginea inflacararii si frumusetii, a fortei impulsive si generoase, a tineretii, sanatatii, bogatiei, a Erosului liber si triumfator. Adeseori, despre un baiat sau o fata se spune ca sunt rosii, intelegandu-se prin asta ca sunt frumosi, expresia exista si la celtii din Irlanda. Intruchipare a ardorii si navalniciei tineretii, rosul este insa, intraditiile irlandeze, culoarea prin excelenta razboinica. In Japonia, culoarea rosie este purtata aproape exclusiv de catre femei. Este un simbol al sinceritatii si fericirii. In credinta populara rosu este culoarea care protejează de rele şi exprimă iubirea.

Alb si Rosu La sufisti intalnim relatia simbolica dintre alb si rosu. Albul este culoarea esentiala a intelepciunii, venita din obarsii si purtand in sine chemarea umana spre progres; rosul este culoarea fiintei incalcite in negurile lumii, incapabila sa isi depaseasca obstacolele. Astfel este omul pe acest pamanat, un arhanghel impurpurat.  Albul cu rosu e albeata imaculata a campului operator, in care bisturiul chirurgului va face sa tasneasca sangele vital. Albul reprezintă iarna, iar roşul, vara.  Albul reprezenta puritatea apei si intelepciunea barbatului, iar rosu, viata, sangele si femeia.

Şnurul alb-roşu care însoţeşte astăzi mărţişoarele este, de fapt, Mărţişorul autentic de altădată. Cele două fire răsucite nu aveau ataşate obiecte la începuturile sale. Mărţişoarele sunt simboluri ale renaşterii naturii odată cu venirea primăverii şi au rol de talismane. Primul mărţişor a fost şnurul împletit din fir alb şi negru, cel din urmă fiind înlocuit în timp cu un fir roşu, Mărţişorul era primit de copii, băieţi şi fete, de la părinţi, în dimineaţa zilei de 1 martie. Oamenii credeau că mărţişorul îi fereşte de boli şi de deochi, că vor avea noroc în dragoste şi vor fi mai înstăriţi. Altfel spus, el este un talisman care apără de rele. El era purtat pana inflorea primul copac si apoi se lega de ramurile unui copac inflorit.

Bibliografie

Jean Chevalier, Alain Gheerbrant - Dictionar de simboluri

Adevarul - De ce mărţişorul este alb şi roşu

Momente Istorice - Martisorul. Curiozitati si semnificatii ale snurului alb cu rosu


Am pozat de-a lungul timpului persoane imbracate in alb si rosu, vedeti mai jos o selectie.

2015.06.25 ziua iei

Lavinia, ie alba cu cusaturi rosii, brau din margele, fusta lunga alba 

Brandusa si Gabriela cu ii din Arges, Godeni

Carmen 


2017.06.27 ziua iei

ie alba cu cusaturi rosii


Cristina, mama ei si fiul

Anca

Stefania

2018.05.05 Andreea

pantaloni albi, tricou alb cu mesaj Nevermind scris pe fond rosu, poseta alb cu negru, cizme albe

2017.03.11 Milano Fashion Week

Maria

maleta alba, vesta lunga rosie, pantaloni albi, poseta mica si botine bej

mai multe poze de la Milano

 Anna delo Russo, palton alb cu dungi bleumarin si rosii, poseta cu albina

sandale Manolo Blahnik albe cu interiorul rosu

dantela alba cu fir rosu

2015.10.30 Kasta Morelli Fashion Week Iasi

rochita rosie, geaca alba de piele cu tinte

Ana si designerul Victoria Sava

rochie alba cu portiuni de material rosu

rochita de regina rosie cu portiuni albe

creatie Nicoleta Obis, rochie-camasa lunga alba, esarfa cu rosu

fusta rosie, camasa si sacou alb

2015.03.28 atelier de incondeiat oua

ie cu cusaturi albe, pantaloni rosii

2014.07.13 Simona, ie cu cusaturi rosii, pantaloni scurti albi, poseta alb cu rosu

2016.12.25 Vera si Irina

rochii alb cu rosu, jambiere asortate



2017.10.04 Glamour Street Fashion Show

ie alba cu cusatori rosii, brau, fusta rosie

costum rosu cu pantalon, maieu alb


2014.06.14 Agnana rochie alb cu rosu

2015.07.13 Maria tricou alb cu ghepard, pantaloni scurti albi



2014.06.01 Ada si Antonia

Ada, fusta rosie, bluza si geaca de piele alba

Antonia, rochita alba cu motive florale, cardigan rosu

2017.04.03 Fashion and Business Constanta

bluza rosie, pantaloni albi

rochie alba, sacou rosu

 fusta pictata designer Maria Seceleanu

2015.02.14 Cristina, bluza alba, fular rosu, fusta neagra cu tulle

2015.02.14 Minerva, haina alba cu nasturi rosii, cizme si poseta albe

2014.05.26 Andreea, rochie cu model alb negru, zebra, cardigan rosu

Trimiteți un comentariu