Esti trist/a? Coping mechanisms/ mecanisme de supravietuire.
Ideea publicarii articolului mi-a venit de la Fine Society Curator, ea a publicat pe stories azi cateva cuvinte despre un caz trist, o tanara cantareata s-a sinucis din cauza singuratatii si a unei iubiri neimpartasite. Diana recomanda sa se ia in seama si acest caz si sa se promoveze mai mult sanatatea mintala si psihoterapia. Asa ca mi-a venit ideea sa public acest articol. (Zic public pentru ca el era partial scris, in alta forma, de acum cativa ani, cand am trecut printr-o perioada mai dificila.) Toti avem momente cand suntem tristi, abatuti. Ce facem in asfel de momente, ca sa le depasim? Nu cautam articole pe internet asta e clar, dar poate si asta ar fi o idee buna.
1. Incercam sa fim optimisti, sa vedem partea plină a paharului. Sa nu ne concentram pe ce nu avem ci pe ce avem, pentru ce suntem recunoscatori? Scrie pe o hartie pentru ce esti recunoscator. Sa nu generalizam un fapt singular, x nu ma iubeste = inseamna ca nimeni nu ma va iubi niciodata. E un fapt singular totusi si chiar daca sunt mai multe instante, tot nu inseamna general.
2. Fa o activitate care iti face placere. Sigur ai sau ai avut hobbyuri, acum e momentul sa le dai o sansa. Ai abandonat toate hobbiurile? Atunci acum e momentul sa fii extrem de nepriceput la ceva nou, inscrie-te la un curs nou si tine-te de el. Recomand cursuri pe coursera, udemy sau domestika, sunt ieftine si interesante. Nu iti recomand sa te inscri la o facultate inca, e un angajament cam mare pe care poate nu il vei putea duce.
3. Iesi la o plimbare la aer liber. Du-te pana in cel mai apropiat parc si admira natura, oamenii si animalutele din parc. Va fi o schimbare de perspectiva. Daca nu poti sa mergi la o plimbare, pune niste muzica din natura (ploaie, valuri, pasari...) si relaxeaza-te ascultand-o.
4. Odihneste-te, dormi mai mult daca e nevoie.
5. Uite-te la imagini frumoase, motivationale sau la poze cu pisicute, catelusi, copilasi.
6. Adu-ti aminte de visurile tale, la ce visai inainte sa ti se scufunde corabiile? Ce poti sa faci, pas cu pas pentru a te apropia de indeplinirea unuia dintre visuri? Fa un plan si treci la actiune.
7. Suna un prieten sau suna-ti parintii sau alt membru al familiei.
8. Nici un prieten? Scrie in jurnal, poveste-ti experienta trista, analizeaza-o si observ-o ca un adevarat detectiv. Ce solutii ar fi ca sa iesi din aceasta situatie?
9. Mergi la un terapeut, psiholog, duhovnic/ preot. Sa vorbesti cu cineva ajuta cu siguranta. Nu sti la cine? Stefana are o lista de terapeuti recomandati de diferite persoane la ea pe instagram. Crezi ca e mai grav, ca ai nevoie de prescriptie de medicamente? Mergi la un psihiatru.
10. Incearca sa te gandesti la situatie ca la ceva temporar, nu ai fost mereu asa? nu e asa? ai avut si momente bune cu siguranta. E o pasa, un moment, va trece.
11. Pune-ti muzica preferata si danseaza, te va ajuta sa iesi din starea de lancezeala.
12. Aduna undeva pe telefon, pe calculator, într-un dulap, etc.
+ amintiri frumoase
+ cuvinte frumoase care ti-au fost adresate de-a lungul timpului
+ lista cu realizari personale
13. Respiră, inspiră... repetă. Inspira 5 secunde, (numara pana la 5) tine-ti respiratia, gandeste-te ca inspiri pace, relaxare, calm, expira 5 secunde, gandeste-te ca expiri/ dai afara tristetea, supararea, deznadejdea.
14. Bea un pahar cu apa. Poate ajuta?
voi mai lucra la acest articol, reveniti. (2022.08.08)
2023.11.12 NOU acest articol este disponibil si ca scrisoare de trimis cuiva trist/ deprimat. Puteti sa scrieti voi scrisoarea, sau o pot scrie eu. E bine sa fiti alaturi persoanei in cauza, dar, cand nu se poate, o scrisoare ar putea fi o idee. Scrisori scrisa de mana, nu va fi exact la fel cu modelul de mai jos, ci in functie de inspiratie, stickere disponibile, dar va fi similara. Scrieti-mi un email la urbnstyle@gmail.com.
Trimiteți un comentariu