Cum am slabit 10 kg si apoi m-am îngrășat 20kg

2021.07.15 AM SLABIT 4 KG IN 3 LUNI 

M-am ingrasat in sarcina cu Ioana-Amelie 12 kg, de la 65 kg am ajuns la maximul de 77kg. La un an de la nastere slabisem doar 3 kg si vazand ca nu se intampla singure miracole de slabire am decis sa iau masuri. Asa ca pe 7 mai 2021 am inceput un regim. Aflasem de pe retelele de socializare de regimul fix la fix ce consta in 3 mese la orele 7, 13, 19 si 2 gustari la orele 10 si 16. Mai multe informatii gasiti pe fixlafix.com Mi s-a parut un regim realizabil, care nu impunea restrictii alimentare(nu vroiam asa ceva) si am incercat sa il urmez. In plus, pentru a contoriza mai bine mesele am inceput sa si pozez ceea ce mancam in fiecare zi. Am incercat si sa mananc mai putin seara, sa urmez dictonul "sa mananci ca un rege dimineata, ca un print la pranz si ca un sarac seara". Au mai fost abateri dar incerc sa ma tin de acest regim. 

MIC DEJUN: 

3-400 de kcalorii: terci de ovaz cu lapte de migdale,1/2 banana, afine, capsuni, fructe de sezon / omleta cu sunca si cascaval sau branza si cascaval / tartina cu unt si branza si ceai/ tartina cu branza, snitel, castravecior murat / paine cu guacamole / paine cu vinete/ paine cu humus / paine cu branza tartinabila si somon si ardei gras/ biscuti de orez expandat cu unt de arahide si banana

GUSTARI: 

Ideea e ca gustarea sa fie pana in 150 kcal: un mar / o mana de struguri / o banana / 10 migdale / cateva migdale si cateva prune uscate / cateva alune de padure / cateva migdale si 4 curmale,

PRANZ: 

3- 400 de kcalorii: ciorba de pasare / fasole cu carnat / legume la cuptor cu friptura de porc / tocanita / pilaf ... 

PRANZ varianta de POST:

3- 400 de kcalorii: paste cu ardei, sos de rosii; tocanita de ardei kapia; pilaf cu rosii; ciorba de fasole; pizza; salata cu tofu; salata orientala; paine cu vinete; cartofi la cuptor


CINA: 

In jur 200 kcalorii: salata de legume / salata de fructe / iaurt cu paine si masline / paine cu vinete / pepene/ edamame / iaurt cu fructe



CARTE:

Acum m-am apucat de citit cartea Arta de a manca putin mai putin de Dominique Loreau 

si incerc sa imi insusesc si alte idei:

+ sa mananc doar cand mi-e foame de ex (sa astept 30 min de cand am primul semn de gol in stomac si foame si apoi sa mananc) 

+ sa mananca mai putina paine (in loc de o felie la masa, sa mananc jumatate de felie)

+ o perioada, sa incerc sa cantaresc ce mananc si sa numar caloriile.  


2021.10.27 PROBLEME:

- nu reusesc mereu sa nu mananc seara dupa ora 17, mi se face foame si nu reusesc sa ma conving sa mananc doar un fruct si mananc consistent si a doua zi se vede la cantar. Dar si maine e o zi, poate reusesc maine.

- nu reusesc sa mananc doar cand mi-e foame, mi se face pofta de ceva de rontait si cedez poftei chiar daca nu am o senzatie de foame.

- pofta sa mananc si aia si ailalta, desi foamea ar fi astamparata de doar un fel de mancare. 

E o lupta constanta cu mine si se mai intampla si infrangeri. Din pacate de ceva timp stagnez pe la 70,5 kg cu urcari si coborari ale greutatii pe acolo. Nu mai reusesc sa slabesc. :-(


2022.01.27 SITUATIA: Am reusit sa mai slabesc pana la 67,8 kg. Incerc sa imi cultiv vointa si sa fiu mai disciplinata. 

2022.03.16 SITUATIA: Am mai slabilt pana la 66.1 kg, (8,1 kg in total in 9 luni) cel mai putin am avut 65.6 kg. Mai sunt caderi dar incerc sa fiu disciplinata. Ma bucur ca am ajuns relativ la greutatea de dinainte de sarcina si ma incap din nou verigheta si haine mai vechi. 

2022.04.18 SITUATIA: Am mai slabilt pana la 64.1 kg, intru iar in haine marimea 38, yey! In principal incerc sa mananc mesele principale si 2 gustari dar nimic pe langa. Mai am deraieri seara, cand am facut o pasiune pentru alune si covrigi. Incerc sa ma controlez, sper ca voi reusi. 


UTILE:

Gabi Urda & Claudia Buneci, health coach, cum ne pastram greutatea normala

IDEI din video:

+ sa mananci doar cand ti-e foame si cat sa astamperi foamea, o masa ar trebui sa-ti tina de foame 3 ore.

+ sa mananci multe supe, sucuri de fructe si legume, sa bei 2 l de apa, daca ai probleme cu constipatia.

+ sa nu mai mananci dupa ora 17, sa faci un fel de intermitent fasting, sa lasi organismul sa se odihneasca de la digestie 12 ore.


SPORT

Cand si cand mai fac 15-30 min de sport. Incerc zilnic dar nu imi iese mereu. O urmaresc pe Chloe Ting pe youtube (videoclipurile mele favorite: 1,2) si fac exercitiile pe care le face si ea, aproximativ.

costumatii H&M




2022.11.05 SITUATIA: M-am ingrasat 10 kg, am avut niste probleme de sanatate si am stat cateva saptamani in spital si m-am ingrasat. (in Spital doar vreo 2-3 kg) am ajuns iar la 74 kg :-(

2023.09.22 SITUAȚIA: Nu am reușit sa slăbesc, chiar m-am îngrășat. Am avut alte probleme de sănătate, apendicită și nu am făcut sport o lună, de fapt mai multe luni. Am ajuns la 82 kg. Problema e că am multe "gustări" pe lângă mesele principale si mă apuca pofta de ronțăit ceva seara. Și nu am mai făcut sport decât rar, merg pe jos ocazional cate 30 min, dar se pare ca nu e suficient. Dar tot în fiecare zi îmi propun să mănânc mai puțin.

2024.05.29 SITUAȚIA: Nu am reușit sa slăbesc, chiar m-am îngrășat. Am ajuns la 87 kg. Am reînceput să fac sport 30 min în fiecare zi, luni-vineri, nu zilnic, doar când reușesc, dar încă nu se văd rezultate, probabil că mănânc mai mul decât consum. Am început să număr caloriile. 


Vorbeam cu o prietenă care e slabă/ (56 kg la 1.62m) și mi-a dat câteva recomandări pentru slăbit.

1. Făcut plimbare 10  min după masă, afară din casă de preferat. Sau o activitate in casa, gen curatenie.

2. Mâncat carbohidrați rafinați numai până in ora 14. Cartofi prăjiți sau alte preparate de genul, la care nu vrei să renunți, sa ii amâni pentru dimineața.

3. Mâncat crudități(legume/ fructe) la fiecare masa.

4. Ultima masă a zilei la ora 16/ 17 și să fie ceva ușor gen: ardei+ brânza, fără pâine; iaurt cu migdale; brânză cu roșie, dovlecel cu usturoi. Dacă ai mâncat 2000 kcal sau mai mult, într-o zi, nu vei muri dacă nu mai mănânci după ora 17, ai mâncat destul.

5. Gustări, ceva puțin, până în 150 Kcal: un măr,  iaurt, afine, 1/2 banana, un castravete, ceva ușor, morcovi, ardei cu brânză. Bea apă.

6. Pune mai puțină mâncare în farfurie. Ia-o gradual, o lingura in minus apoi 2 linguri in minus, pus mâncarea pe care ai pune-o în mod normal si apoi scazi o lingura sau un sfert din mâncare. Taie cate puțin dar constant.

7. Fă sport de câteva ori pe săptămână, aprox. 40 min efort moderat. Jogging 1 km. Schimba exercițiile, sa nu fie monotonie.

8. Sa nu te restricționezi, să nu zici că nu mai mănânci X aliment, dar echilibrează dimensiuni mese. Dacă ști că vei mânca un hamburger? la prânz, atunci la micul dejun și seara mănânci mai puțin. Mănâncă din toate dar puțin, dar la anumite ore.

9. Noaptea dacă ți se face foame, bea apa sau mănâncă ceva ușor din zona gustări.

10. Fă-ți un grup de sprijin, vorbește cu o prietenă și faceți schimb de poze cu ce mâncați pe parcursul zilei.

11. Ea își ia glicemia zilnic, tatăl ei a avut niște probleme de sănătate în această zonă și vrea să fie prevăzătoare. Voi ce recomandări ați avea?


2024.08.25 Alta idee: Sa mananc mai putin diversificat la o masa, mai putine preparate diferite, max. 2-3 ingrediente/ preparate? Nu stiu daca e o idee buna, dar acum cred ca exagerez.

- eu acum mananc ovaz cu lapte cu multe fructe(banana, afine, mango, pruna, caise uscate, alune de padure) sa mananc doar ovaz cu lapte + banana + alune padure

- piure + 2 chiftele + salata varza

Trimiteți un comentariu