TEDx Constanta 2018

Sambata 27 octombrie la Zenith Conference & SPA Hotel Mamaia a avut loc TEDx Constanta editia a 3-a la Constanta. Am reusit sa participam si noi anul acesta. Acum 4 ani, la prima editie am fost doar in trecere si am vazut doar vre-o 2 prezentari (vedeti cum a fost atunci). Anul acesta, pe langa mine si Catalin, dintre cunoscutii mei au mai fost bloggeritele Adina de la ladrumcuapolodor.blogspot.com, Cami de la krmenslife.blogspot.com, Diana de la dianaslav.ro si Anda de la SkirtBike.

Tema de anul acesta a fost We are Legacy/ Noi suntem mostenirea. O tema deosebita pe care fiecare dintre vorbitori a abordat-o intr-un mod unic si personal. Ce as avea eu de spus pe aceasta tema? Astept sa fiu invitata ca vorbitoare :P si veti afla atunci :P Glumesc. Cred ca e bine sa te mai opresti din cand in cand sa te gandesti ce ai mai invatat din experientele avute si ce lasi tu in urma generatiilor viitoare. Se zice ca ar fi bine in viata asta,
+ sa plantezi un copac,
+ sa scri o carte
+ sa cresti un copil
+ sa construiesti o casa
+ sa tii un discurs TEDx :P
Desi am atins unele dintre aceste teme nu imi pot asuma meritul integral pentru ele. Asa ca sunt teme deschise la care sa mai lucrez. Mă gândisem la un moment dat să public o carte cu o selectie din pozele facute pentru blogul UrbnStyle, dar nu am dus ideea pana la capat. Mai vroiam sa scriu o carte pentru copii si parinti la un moment dat dar nici aceasta idee nu am finalizat-o. Pana una alta mostenirea mea e online, acest blog cu arhiva sa. Dar imi dau seama ca prezenta online e foarte fragila si nu are aceeasi greutate ca o carte tiparita in sute de exemplare. Am facut niste calendare de yachting pentru MăriaTa.ro, suntem deja la a doua editie a lor si sunt foarte mandra de ele.


De-a lungul timpului am facut designul multor materiale publicitare, dar majoritatea din zona "efemera", fluturasi, afise, reviste ce au durata de viata scurta, dau putin din aripi, raspandesc o informatie si apoi se pierd uitate in vre-un colt de birou (vedeti portofoliul meu de design pe amartis.blogspot.com) Am croit niste hainute, pe unele le-am imbracat mai des pe altele mai rar, raman si ele martore ale creativitatii mele dar sunt sunt in circuit inchis oarecum :P, nu multi altii le-au observat. Nu vreau sa para ca ma vaicaresc, dar asta e situatia, mai am de munca :-) Voi in ce stadiu sunteti?

Pe 19 octombrie a avut loc Noapte filmuletelor TED. 
Daca doriti sa vedeti ce filmulete au rulat vedeti playlistul youtube


Am ajuns la Zenith Hotel pe la ora 9:30. Am mai fost la Zenith cand cautam un local pentru nunta noastra si ne-a placut foarte mult terasa si cat de aproape de mare este hotelul insa ca sa ai acces la salile de la etaj sunt niste scari din stilca care nu ni s-au parut potrivite pentru invitatii mai in varsta pe care ii aveam si asa ca am ales alt restautant pentru nunta (Queen Vera). Dar pentru TEDx ni s-a parut locatia perfecta!
eu
Cătălin

La eveniment a fost amenajat si un laborator TEDx unde 
au fost prezenti elevi/ studenti preocupati de noile tehnologii.

Un microscop cu aparat de fotografiat digital inclus.
 Puteai sa te uiti prin microscop la tot felul de insecte.

 un robotel care lua niste cuburi de pe jos si le muta intr-un spatiu alocat.
 Alex a moderat evenimentul
Cornel Marcu, organizator 
Victor Rotariu (strateg, cercetator) a vorbit despre importanta inconstientului pe care l-a asemanat cu o maimutica, despre constentizarea povestilor care ne dicteaza comportamentul si cum, ca sa te schimbi trebuie sa schimbi povestea pe care i-o spui maimuticii. Mi s-a parut o idee interesanta dar periculoasa, ce se intampla daca ii tot spui maimuticii povesti gresite doar ca sa iti dovedesti ca poti sa te schimbi? Mintea e un partener pretios si de aceea gandurile cu care o alimentezi sunt foarte importante. El a recunoscut ca pentru a se convinge sa nu mai manance produse cu zahar si-a spus ca zaharul e ca o mazga care ii incetoseaza gandirea si ca nu ii face bine. Zaharul este periculos daca il consumi in cantitati mari dar isi are si beneficiile. Zahărul ne face mai plini de viaţă şi mai binedispuşi. Creierul foloseşte glucoza pentru a o transforma în energie. Iar când îl privăm de ea, creierul nu mai funcţionează la parametrii lui optimi, prin urmare, uităm mai uşor şi nu ne mai concentrăm bine. Glucidele sau zaharurile sanatoase, asa-zisele "glucide bune" sau "carbohidratii buni", pot fi gasite in urmatoarele alimente: fructe si legume, cereale integrale, lactate, nuci si alune de orice fel. Aveti grija ce ganduri va spuneti.
Simona Adam (manager de comuitati) a vorbit despre experienta pe care a avut-o in lupta ei cu tuberculoza si ajutorul pe care l-a primit de la cativa oameni deosebiti ce lucrau in domeniu medical.
Iulian Angheluta(fondator Free Miorita/ Lumina pentru România) a atras atentia asupra procentului mare de oameni de la sate de la noi din tara care nu au electricitate acasa si cum a calatorit el cu bicicleta in Romania si a montat panouri fotovoltaice pentru anumite locuinte.

o imprimanta 3D 
 
Simona si Bogdan


Vlad Tăușance (Consultant strategie & designer de experiențe de învățare) a vorbit despre importanta aducerii pe un teren comun a ONG-urilor, marilor corporatii si agentiilor pentru ca acestia sa lucreze impreuna si sa aduca schimbari in bine in proiectele comune.

Oana Țoiu (antreprenor social)  a vorbit despre munca ei la Ministerul Muncii

Aylin Cadar (artista, actrita, cantareata) a vorbit despre cum trebuie sa schimbam perceptia "s-a intamplat ceva rau? bineinteles, doar suntem in Romania" sa nu mai spunem asa ceva, sa intelegem ca depinde de noi sa schimbam lucrurile.

Claudiu Butacu (cofondator EFdeN) a avut o transmisiune live din Dubai unde este pentru a implementa impreuna cu alti tineri o casa solara din proiectul EFdeN.
 Camelia, Liviu si Andreea
 Mihaela Tatu a avut un discurs foarte fain, antrenant si cu umor despre mostenirea noastra.
Adelina Toncean (initiatorul programului Nici un copil singur in spital) a vorbit despre experienta cresterii unor copii cu probleme grave de sanatate, despre cat de dificil este, dar si cat de plin de beneficii spirituale, mai ales cand vezi ca acesti copii isi depasesc sperantele de viata si incearca sa aiba o viata normala.

O parte din gasca vesela:
Diana, Simona, Cami si Cătălin



Cristina Chira(fondator asociatia Arche) a vorbit despre fascinatia ei cu cladirile vechi care au multe povesti interesante dar uneori si o comunitate care se preocupa de soarta lor. Si ca ar trebui sa ne preocupe soarta patrimoniului nostru, pentru ca este al nostru.
 Definitia comunitatii patrimoniale. 
 Organizatorii TEDx Constanta

Ștefan Pălărie(fondator Scoala de Valori, trainer, consultant) ne-a povestit despre drumul omului de la 20 la peste 50 de ani si cum acest drum se aseamana cu conducerea unui autobuz, noi fiind soferul, la 20 de ani energic, vitezoman si preocupat sa dovedeasca lumii valoarea sa, sa faca cat mai multi km si sa depaseasca alte autocare, la 30 ani mai calm, familist, preocupandu-se de calitatea oamenilor pe care ii transporta in autobuz, la 40 de ani mai domol si mai contemplativ oprind sa admire rasaritul. Si ca ar fi bine ca cele 3 tipologii sa vorbeasca intre ei pentru a face calatoria cat mai placuta si frumoasa.

A fost o experienta interesanta si sper sa mai am posibilitatea sa particip si la editii urmatoare. Felicitari organizatorilor!


Related:
+ TEDx Constanta 2017 (anunt)
+ TEDx Constanta 2014 (anunt si cum a fost)

Trimiteți un comentariu