Carte: Îmblânzirea anxietății, Judson Brewer


Cumpără de pe emag 39 lei

Nu sufăr neapărat de anxietate dar am văzut pe internet această carte recomandată și am zis să o citesc și eu. Dacă ai anumite probleme cu câteva obiceiuri nefolositoare, această carte dă câteva soluții pentru a te abține de la ele. Nu e vorba numai de anxietate, poate fi și un abuz alimentar problema, fumatul, adicția de rețelele de socializare sau orice alt obicei care nu îți dă pace. Ce soluții ar fi? Mi s-a părut original cum autorul vede problema ca un ambreiaj, pe care îl poți baga in diferite viteze, de la 1 la 3, după nivelul de conștientizare la care ai ajuns (începi la viteza 1 și cu cât te obișnuiești cu tehnicile, treci la viteza următoare) si după nevoie. 

La viteza 1 îți cartografiezi obiceiurile, pur și simplu le conștientizezi și notezi. Care e Declanșatorul, care e Comportamentul și care e Rezultatul?

Declanșator: Am pofta sa ronțăi ceva.

Comportament: Mănânc covrigei și alune.

Rezultat: Mă simt vinovata ca am mâncat deși nu îmi era foame. Se va cunoaște și la cântar. 

La viteza 2, îți pui întrebări. La ce mă ajută acest lucru? Ce câștig din asta? Funcționează și după ce a avut loc obiceiul, contează să te gândești după.

Îmi calmez pofta de ceva de mâncat, dar apoi nu mă simt bine.

La viteza 3 adaugi curiozitatea in ecuație. Când se întâmplă un anumit comportament nu fi critic ci doar curios cu el. Ajută să ai o postură deschisă și ochii larg deschiși (caracteristici ai oamenilor într-adevăr curioși) Notează comportamentul, ce simți, descrie-l cât poți de bine. Fă-ți un obicei să-ți notezi gândurile pe parcursul zilei, scrie puțin dar fi consecvent. 

Hmm... am o poftă de ronțăit. Interesant. De ce oare? E vreo altă nevoie nesatisfăcută și caut alinare prin mâncare sau e chiar foame?

In viteza 3 este prezentata si tehnica RAIN

RECUNOAȘTE/ RELAXEAZĂ-TE față de ce apare (de ex. pofta)

ACCEPTĂ/ ADMITE-o în viața ta, nu respinge și nu încerca să schimbi

INVESTIGHEAZĂ senzațiile fizice, emoțiile și gândurile. Hmm.. ce se întâmplă acum?

NOTEAZĂ ce se întâmplă în fiecare moment al experienței.

Nu te întreba, nu te bloca pe de ce se întâmpla anumite obiceiuri. Fă-ți obiceiuri bune, precum practica bunătății pline de iubire în care transmiți gânduri pozitive către un prieten, dar și către tine.

A fost o carte interesantă. Voi încerca să aplic ce am citit pentru a-mi îmblânzi obiceiurile nefolositoare. Voi ați citit-o? Ce părere v-a făcut?

Trimiteți un comentariu