Cum poți sprijini și tu moda sustenabilă?

1. DEFINIŢIE

Sustenabilitate(Dexonline): Calitate a unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare. 

"In materie de moda inseamna ca hainele să fie realizate din materiale mai durabile, să se folosească mai puține resurse naturale și să respecte bunăstarea animalelor. Să fie realizate de femei și bărbați care sunt tratați cu corectitudine și demnitate în medii care sunt în siguranță. Asta înseamnă și a oferi un scop nou pentru haine la sfârșitul vieții lor utile." (C&A)


Piese luate din colectia Sustain.ability ale designerului Laura Hincu. Din pacate unele nu mai sunt pe stoc, am vazut dupa ce am facut colajul, dar prindeti ideea si asa. Mi-a placut aceasta tinuta datorita versatilitatii sale, merge si ca tinuta de birou dar si ca tinuta pentru un cadru mai putin formal, pentru acasa de exemplu. Respecta regula sustenabila less is more, mai putine piese, dar de calitate pe care sa le purtam mai mult timp.

2. SHOP THE LOOK

+ pantaloni din casmir 640 lei

+ bluza din casmir 675 lei

+ haina din lana 1380 lei

+ geanta alba Tosca Blu 789 lei

+ colier Monom 439 lei

+ cercei Monom 339 lei

+ pantofi piele Steve Madden 309 lei

+ pantofi casual Pikolinos 329 lei


3. CUM POŢI SPRIJINI ŞI TU MODA SUSTENABILĂ?

1. Ai grija de hainele pe care le ai. Chiar daca au fost mai scumpe si vei avea tendinta sa le acorzi mai mare atentie fie ca nu, toate hainele trebuie ingrijite in mod corespunzator pentru a le prelungi viata. Intoarce hainele pe dos cand le speli, citeste instructiunile de spalare la fiecare, fa un efort pentru a fi sigura ca hainele raman in conditii bune cat mai mult timp.

2. Repara hainele tu insuti sau du-le la un croitor cand e ceva mai dificil, dar nu folosi o mica problema ca o scuza pentru a cumpara ceva nou.

3. Redescoperă-ți garderoba: aruncă o privire înspre hainele pe care de regulă nu le bagi în seamă atunci când te pregătești pentru o nouă zi. Ai putea redescoperi câteva piese de care cu siguranță te vei reîndrăgosti și care-și vor găsi loc în noile tale ținute.

4. Învață să redai viața hainelor pe care le ai deja: un tricou basic înfrumusețat cu un detaliu brodat sau o pereche de jeans pictați pot redeveni vedetele ținutelor tale în doar câțiva pași.

5. Documentează-te: caută magazine în care găsești haine de o calitate superioară, din materiale eco-friendly, care promit o utilizare îndelungată. Încearcă să iei cele mai bune decizii pentru garderoba ta, dar și pentru mediu! Incearca sa afli de unde isi cumpara un brand materialele, din ce sunt facute si cat de sustenabil este procesul realizarii lor. Sau alege branduri care au o reputatie deja pentru sustenabilitate.

6. Cumpara ceva doar daca esti sigura ca vei imbraca acea piesa de multe ori, de minim 30 ori, sa zicem. Incearca sa te feresti sa cumperi piese vedeta, de ocazie pe care le vei purta de foarte putine ori si nu vor mai fi la moda in curand si alege in schimb piese versatile, care merg la mai multe tinute, pe care le vei purta din nou si din nou. Amana sa cumperi ceva, fa-i o poza si gandeste-te putin daca chiar ai nevoie de acea piesa de imbracaminte, gandeste-te cu ce alte piese din garderoba o vei combina, daca ai piese compatibile cu ea si abia apoi , daca te-ai hotarat ca totusi vrei acea piesa, cumpar-o.

7. Alege calitate versus cantitate, vei plati mai mult dar vei avea o piesa de imbracaminte mai mult timp in garderoba. Si cumpararea de piese eco-friendly, de calitate dar mai putine, iti va micsora urma de carbon. Asa ca alege piese de calitate cu un design clasic, atemporal, de care sa nu te plictisesti.

8. Cumpara haine versatile care pot fi purtate tot anul; jeansi, tricouri sunt piese clasice care le porti atat vara cat si iarna.

9. Cumpără haine pre-loved/ vitage: bucură-te de hainele care mai au multe de arătat, sunt încă chic și purtabile și își caută o nouă garderobă, noi tinute pe care să le completeze și sa le înfrumusețeze. Sau fa schimb de haine cu prietenii.

10. Inchiriaza haine. Pentru evenimente speciale te poti orienta spre magazine care inchiriaza haine de ocazie. 

11. Împarte: cu toții avem haine de care ne-am plictisit, care nu ne mai reprezintă sau care nu ne mai vin, dar sunt încă într-o stare buna și mai pot fi utilizate multă vreme de acum înainte. Donează-le către cineva care are cu adevărat nevoie de ele, către organizații care vor avea grijă să le reintroducă în circuitul de utilizare caritabil sau fă schimb de haine cu prietenii. Ca programe de donatii mentionez seva.green by miniprix.

Incearca regula o piesa cumparata, o piesa donata. Cum cumperi ceva gandeste-te la o piesa din garderoba pe care sa o donezi. Mai este un program de donatii organizat si de fashiondays.ro. Si probabil mai sunt si altele, trebuie doar sa cauti putin. Edit 2023: momentan nu mai e activ acest program.



Trebuie mai multa responsabilitate in comportamentul nostru ca si consumatori de moda si aceasta incepe de la noi, de la noi si de la faptele noastre. Trebuie sa ne educam pentru a putea lua cele mai bune decizii, inclusiv in materie de haine.


Publicat prima data la data de 08.03.2021, editat la 2023.02.22.


RESURSE

Un comentariu

  1. Din fericire chiar și brandurile cunoscute observă problema asta si introduc produse tot mai ecologice. Un exemplu bun mi se pare colectia Nike Air Vapormax – materialele folosite pentru producerea pantofilor sunt reciclate https://cheels.com/ro/nike-air-vapormax

    RăspundețiȘtergere