Vrei sa devii student? Informeaza-te!

ilustrație Maria Epuraș

Acest articol este IN LUCRU v03/ 09.01.2021

Alegerea facultății este o alegere esențială din viața oricărui tânăr. Este o alegere pe care de cele mai multe ori o faci "o dată în viață". Sunt ani de studiu care trebuie să fie bine direcționați. E posibilă și varianta încerci și vezi cum îți place dar e destul de greu să aloci resursele necesare pentru admitere de mai multe ori. E ca un tren pe care trebuie să-l prinzi, dar grijă mare să te urci în trenul potrivit. In continuare cateva intrebari pe care ar trebui sa ti le pui. 

1) Care va fi titulatura celui care finalizează cursul/ facultatea. Care este domeniul de studiu pe care l-ai ales? Ești sigur/ă că pentru ceea ce vrei să faci îți trebuie facultate, sau poate sunt suficiente niște cursuri? Ai în familie sau cercul extins pe cineva care lucrează în acel domeniu? Ai vorbit cu această persoană? De ce alegi acest domeniu? Este acest domeniu "scânteia" ta? Când te gândești la sau faci o activitate din acest domeniu, îți strălucesc ochii de entuziasm? Ai avut un progres natural spre el? (Exemplu de progres: participare la clubul elevilor la lectii de informatica, achizitionarea unui calculator personal, urmare a liceului la sectia de informatica, urmare a cursurilor unei facultati tot in domeniul IT). Învățătorii/ profesorii/ părinții te-au încurajat sa urmezi acest drum? Este un domeniu popular? Daca da, probabil este și bine plătit. 

Fa din timp teste de cariera, vorbește cu specialiști in consiliere vocațională/ cariera. Vorbește cu persoane care lucrează deja în acel domeniu de activitate. Înscrie-te la Cercuri de Copii in domeniul preferat. Fă voluntariat în liceu, ex. organizatia Mare Nostrum Constanta cauta voluntari. 

Facultatea pe care vrei sa o urmezi este de stat sau particulara? Daca este particulara intereseaza-te cat e de recunoscuta diploma. 

Facultatea este din tara sau din strainatate? Te-ai interesat de toate cele necesare pentru a te inscrie la o facultate afara?

Util: DreamFoundation: Test Cariera 


2) Dacă facem o paralelă între facultate și o fabrică. Dacă e „fabrică” are „produse” ale sale: 

+ imaginea ei publica;

+ facilități;

+ cursuri;

+ absolvenţi;

+ angajaţi.

Cum sunt? În primă fază vei interacţiona cu:

a0) Reputația facultății, faima ei, popularitatea ei. Imaginea ei publica. De la cine ai auzit de aceasta facultate? Ce ai auzit? Ai văzut vre-o știre la TV despre? Cât de des se fac emisiuni la care sunt invitați studenți, absolvenți sau profesori ai acestei facultăți?

a1) Web-site-ul cum este? E bine întreținut, modern, la zi? Înscrierile se pot face online? Este usor sa găsești o informație? Are o sectiune dedicata activităţii studenţilor, de preferat rezultate remarcabile (burse, premii) sau al activitatii profesorilor, lucrari de cercetare, lucrari publicate? Exista o revista a facultatii realizata de studenti?

a2) Clădirea cum e? E bine întreținută, moderna, la zi? In ce zona e facultatea? Daca vor fi cursuri/ seminarii la facultate vei avea de mers zilnic acolo. Cam care ar fi traseul, ce mijloace de transport ai utiliza? Daca locuiesti in acelasi oras in care e facultatea, ai facut un test de traseu, cat iti ia ca timp pana ajungi la facultate? Pentru amuzament, care sunt vecinii facultatii? Ce cladiri/ firme sunt in zona? Este o zona sigura noaptea? Pe vremea mea erau si cursuri care se terminau tarziu, te vezi mergand noaptea singura pe acolo? E bine iluminata zona noaptea? 

b) angajaţii, cum se poartă? (Dar nu uita că sunt oameni şi oameni, nu poţi să zici că e un şablon, nu şti în ce zi nepotrivită nimereşti, ce probleme mai are fiecare, deci nu generaliza, dar ia notițe.)

+ media de vîrsta a studenţilor: normală dar au şi studenţi mai în vîrstă

+ media de vîrsta a profesorilor, matusalemică sau diversitate, sunt şi tineri şi bătrîni

O problema este "merge și așa/ asta e oferta, singura ofertă". Adică gen e o singură facultate de acel domeniu, e cea mai faimoasă/ recunoscută etc. ce dacă are niște mici hibe, are și multe calități, cine ești tu să nu fi mulțumit. Aici ai două opțiuni, 1, "iei ce ți se dă", mergi cu ce există și speri ca în timp situația să se îmbunătățească, poate chiar ajuți la asta, 2, cauți alte opțiuni, compari avantaje/ dezavantaje la fiecare și alegi în cunoștință de cauză. 

3) Procedura de admitere
+ cerere de inscriere
+ act de identitate
+ certificat de naştere
+ diploma de bacalaureat
+ foaia matricola
+ adeverinţă medicală “apt cursuri” pentru specialitatea aleasa
+ fotografii color tip buletin
+ dovada platii taxei de inscriere
+ la ce materii se da examen, tipul examenului:
- intrebari tip grila
- mini eseu de răspuns
- rezolvare de probleme
+ portofoliu de lucrari personale sau pe o tema data 
+ interviu cu un profesor / sau cu o comisie 
+ test psihologic 
+ teste de aptitudini, viteza de reacţie, rezistenţă la stres 

Daca nu ai intrat din prima sesiune cand poti sa dai din nou admitere, poti sa faci contestatie?

Există un program de pregătire pentru admitere cu exemple de probleme rezolvate bine unde să poți avea discuții cu profesorul asupra lor, de ce sunt bine? Rezolvare de probleme, ca acelea care vor fi date la examen.

Există program de burse 
        + de merit, excelenţă, se acordă studenților integraliști, în funcție de rezultatele academice obținute;
+ de ajutor social, se se acordă, la cerere, studenților proveniți din medii socioeconomice defavorizate(sunt orfani ori proveniți din casele de copii sau plasament familial; suferă de dizabilități; familia acestora a realizat în cele trei luni consecutive anterioare depunerii cererii un venit net lunar mediu pe membru de familie mai mic decât salariul minim net pe economie).
Cum poti sa te inscrii la ele, cu cine vorbesti despre?

4) Cursurile 
Poti consulta online un orar de semestru? Când încep cursurile? Cît durează? Câte pauze?
Unde au loc? Poti vizita o sala de curs, de seminar?
Care vor fi cursurile, care vor fi deprinderile învăţate, studentul va fi în stare să: x, y, z, să ţi se prezente de la început structura cursului, cuprinsul si o bibliografie de cărti necesare si resurse suplimentare.
Elevul ar putea să si răsfoiască câteva îndrumare de curs sau 1-2 cursuri sa vadă nivelul de detalii in care se intra cu un anumit subiect si metoda de predare, de abordare a unui subiect. (probabil la biblioteca facultatii) Programa anuala, cand sunt perioadele de studiu, de examen, vacanţe.
Prezenta e obligatorie, e si condica de prezenţa?  Cum se face evaluarea in timpul anului?

Ar fi bine dacă elevul ar putea vorbi cu un student al facultății si cu absolvenți sa afle ce cursuri sunt mai dificile, care au rata de promovabilitate mai scăzută si sa se uite la un astfel de curs sa vadă despre ce este vorba.  

Se poate face transfer la alt departament? Cum? Pot fi urmate cursuri, ore de la alte departamente? În ce condiţii?

In ce conditii nu treci un an universitar? E un numar de puncte pe care tebuie sa-l acumulezi per total, toate materiile insumate/ per fiecare materie in parte, gen 5 din 10, nota de trecere. Care sunt taxele de repetare a unui an? Daca treci la cu taxa, te poti intoarce la fara taxa, cam care sunt şansele?
Cum renunti la studii, poti sa le pui pe pauza, poţi sa le reiei?
Ce se intampla pe caz de boala? Invoiri medicale?  Esti obliga sa repeti anul pentru ca nu ai fost prezent la cursuri, seminarii sau daca iti iei examenele poti sa treci?

Exista examinare pentru finalizarea cursurilor? În ce consta? Test grila, proba practica… Care e nota de trecere? Se eliberează un certificat, diploma acreditată?

5) Facilități, sa afle cam care sunt “dotările” opționale, sa fie clar si ușor de ajuns la ele, 
a) Laboratoare in colaborare cu firme. Programe de acreditare conexe, traininguri aprobate de facultate.
b) Biblioteca, este specifica? Ai aces si la bibliotecile celorlalte departamente? Alte biblioteci studentesti? Oricine se poate abona sau trebuie sa fii student acolo?
c) Camine, cum obtii un loc, exista prioretizari in functie de media obtinuta la admitere, situatia sociala? Te poti trezi ca nu mai sunt locuri? Cat costa? Poti sa-ti alegi colegii de camera? Cum sunt repartizati?
d) Cantina? Cat de des e controlata sanitar? Cati s-au imbolnavit de intoxicatii alimentare? Au pierdut dinţi, masele… prin chiftele? (am auzit de un caz de masea sparta cu un os ratacit intr-o chiftea) Cati dintre studenti mai pot sa zâmbească… fără ca tu sa te sperii?  :-D
e) mini parc, da pentru tradiţionalul studenţesc citit pe iarba
f) sala de sport, teren de tenis, ping-pong
g) organizatii, asociaţii studentesti active, proiecte ale lor, cand se fac prezentari pentru noii studenti, metode de admitere (teoretic ar putea fi disponibile si pentru a afla mai multe informatii, pentru ca membrii sunt studenti ai facultatii)
h) proiecte studentesti active (gen revista facultatii, comunicari stiintifice)
i) concursuri
j) tabere la munte, mare pentru studenţi, cu condiţii deosebite (înspre gratis) pentru cei cu rezultate deosebite dar şi alţi studenţi să poată să participe, să nu fie ceva prea elitist
k) programe de socializare ale studentilor doar cei noi, noi cu vechi, bal al bobocilor, cine le organizeaza? Noii studenti se pot implica?
l) asistenta medicala si psihologica gratuita
m) centru de consiliere si orientare in cariera 
n) mobilitate internationala, programe gen Erasmus
o) program pregatire psihopedagogica
p) platforma e-learning

5) Absolventi
Exista cineva care a terminat cursul/ facultatea? Care e procentul de promovabilitate?
Teoretic 100%, practic... au început să dispară studenți sau din studenţi pe parcurs, 
o mînă, un picior, un cap acolo, stomacul, dinţi… studentul cu totul… puf, a dispărut
s-au nu au disparut… s-au îndepartat

Cam cîţi nu au terminat, au abandonat? Există o statistica cu numarul de repetenti, care an e preferat pentru „aprofundare”? 2, 3? Sau cu nr. celor care au renuntat la facultate? In ce an? Motive?

Ştiţi ceva despre cei care au terminat cursul, au mai dat vre-un semn de viaţă? 
Pe unde au ajuns foşti studenţi ai facultăţii, mai excepţionali sau mai normali?
Câţi mai lucreaza în ţară, unde, în ce domeniu? Cel pentru care au studiat sau similar sau într-un domeniu care nu are nici o legătură cu? Prin ce ţări au plecat? Cîţi sunt în şomaj?
Mai greu de făcut aşa ceva, dar ar fi interesante nişte statistici reale. 

Ar fi bine dacă elevul ar vorbi cu un student al facultatii si cu absolventi. 

Care sunt posibilitati de angajare dupa terminarea facultatii? Exista firme (mari) care au programe de colaborare cu studenţii în desfăşurare, active, centre speciale în facultate, sau programe de practica, internship pe timp de vara?

Ce optiuni sunt de continuare a studiilor, programe de masterat, doctorat, exista parteneriate cu alte universitati cat sa poate continua studiile acolo?

6) Probleme
Greve ale profesorilor, studenţilor, cît de des?  Au întrerupt activitatea universitară? Pentru cît timp? 
Cam care erau plîngerile?   
Exista o urna, un loc pentru depus sugestii şi reclamaţii, o persoana carea sa-i spui cand ai vre-o idee? 
Exista un istoric al îmbunatatirilor sistemului de învăţămînt, cînd au fost deschise noi secţii, departamente? Adică să se vadă că există o flexibilitate, o atenţie la exterior, rezolvarea unor cerinţe ale studenţilor, profesorilor.


E bine ca sa ne facem timp sa "rumegam/ digeram" experiente pe care le-am trait. E greu uneori de gasit acest timp, dar este necesar. E frumoasa viata, e frumos sa o traiesti pur si simplu, dar analiza unor experiente traite poate fi utila pentru tine dar poate si pentru alte persoane.

Acest articol este IN LUCRU v03 09.01.2021
Daca aveti idei de imbunatatire a acestui articol pentru a fi mai util lasati un comentariu. Multumesc!

Alte articole utile:
+ optiuni.ro - Explorează oferta universităților pornind de la orașele și domeniile de studiu care te interesează
+ MyNextMove: Career Test


Ghidul Studentului

2 comentarii