Pages

Pages

miercuri, 30 august 2023

TEDx Constanța 2023 - Adaptability

Sâmbăta 14 Octombrie 2023 va fi a 8-a ediție a TEDx Constanta
Tema de anul acesta este Adaptability

EDIȚII ANTERIOARE

  • 2022 - The New Now (cum a fost) 
  • 2018 - We are legacy (cum a fost) 
  • 2017 - Life How To (prezentare)
  • 2014 - Think Out of The Box (cum a fost)

Biletul costa 250 lei si este o oferta pentru grupuri de 5 pers, la 200 lei biletul. Este cineva interesat sa participe? Eu si o prietena, Laura, am dori sa participam, dar ar fi frumos daca am mai găsi încă 3 persoane interesate, pentru grupul de 5. Daca va tentează ideea scrieți-mi la urbnstyle@gmail.com.


MY 2 CENTS

Ma gândisem recent la termenul de integrare, a te integra. Adaptarea este oarecum similara dar uneori este necesara, nu e cu dacă vrei sau nu, ci trebuie sa te adaptezi/ integrezi la noile condiții globale. Adaptarea ține de supraviețuire, nu e doar așa, un moft. Adaptarea se refera la un grup, la niște condiții mult mai mari decât tine, pe care nu le poți controla, la mediu de exemplu, integrarea poate să se refere la un grup mai mic? 


A TE POTRIVI

a fi potrivit (Dex)Care are însușiri comune cu altcineva sau cu altceva, care se armonizează cu cineva sau cu ceva. Corespunzător (scopului urmărit). Bine ales.


A TE INTEGRA

a se integra (Dex) = a (se) armoniza într-un tot, a (se) îngloba, a (se) încorpora.


A TE ADAPTA

a adapta (Dex) = A face să se potrivească. A transforma pentru a corespunde anumitor cerințe; a face potrivit pentru întrebuințare în anumite împrejurări; A (se) acomoda, a (se) deprinde, a (se) obișnui.


DE CE E BINE SĂ TE POTRIVEȘTI? TO FIT IN?

- de multe ori majoritatea are dreptate, sunt niște drumuri pe care a mers multa lume si acele drumuri au dus la destinații bune

~ e mai ușor sa mergi cu curentul decât împotriva lui

+ pentru ca sunt graphic designer si tot ce fac e sa încerc sa fac lucrurile sa se potrivească intre ele, designul paginii sa semene cu designul logo-ul, sa fie din aceeași poveste, are un farmec anume potriveala, cand elemente dintr-o parte se regăsesc si in alta parte, cand exista numitori comuni

+ e un efort mai mare to fit in decât to not fit in, efortul înseamnă ca vrei, ca încerci ceva, not fitting in poate fi fie pentru ca nu vrei sa te implici, fie nu găsești nici un numitor comun.


DE CE E BINE SĂ NU TE POTRIVEȘTI? DON'T FIT IN?

- pentru ca uneori majoritatea mai greșește

- cand "majoritatea", grupul majoritar apropiat, nu are aceleași valori cu tine, de exemplu cand in grupul de la scoală se asculta manele, se fumează sau altele, poți sa nu te potrivești, dar vei fi minoritar

- cand cineva a greșit ceva dar alte persoane s-au luat după si acela a devenit un drum, poate nu si-au dat seama ca poți sa ajungi in același loc luând-o pe drumuri diferite (that's my way, do it your way)


DE CE E BINE SĂ TE ADAPTEZI? 

- pentru ca îți va fi mult mai greu daca nu o faci, dar trebuie sa ști la ce trebuie sa te adaptezi

- pentru ca vei fi izolat daca nu te integrezi, si izolarea e mai greu de dus

+ șanse mai mari de supraviețuire


E RÂNDUL TĂU

Care e părerea ta? Ți-a fost greu sa te integrezi? Unde te-ai integrat cel mai bine? Cu ce ai completa ce am scris eu?

luni, 28 august 2023

Monitorizeaza-ti Sanatatea

Image by Silvia from Pixabay 

RO/ EN: Trebuie sa ai grija de sănătatea ta și sa fii atent la semnalele pe care ți le da corpul tău. Eu țin un jurnal al tuturor semnalelor, rănirilor pe care le pățesc. Îți poți face și tu unul fie digital, să completezi într-un document word fie, dacă preferi să îl tipărești și să completezi pe hârtie. Avantajul la digital este că poți căuta mai rapid în arhiva de înscrieri. 

Are beneficiul ca:

+ vezi de câte ori te rănești din proprie vină, gen te tai cu cuțitul când pregătești mâncarea, te lovesti la picior de coltul patului etc. 

+ te poate te face și mai atent cât să nu te rănești. Vezi și articolul Algoritm de Responsabilizare Umana. Eu am observat o mică rărire a micilor incidente casnice de când le țin evidența.

+ te face mai atent, ții evidenta semnalelor interne, te-a durut în acel loc repetat? e a treia zi când faci febra? interesează-te pe net dacă simptomele sunt suficient de grave sa trebuiască consult medical sau spune-i și medicului de familie și vezi ce îți recomandă și dânsul/ dânsa. Nu trece cu vederea semnele corpului, nu devii ipohondru ci mai grijuliu.  De ex. eu aveam buzele cu pete negre si niste pete rosii pe picioare, le-am observat, am fost întâmplator la dentist, dentista a zis ca sa merg la dermatolog ca nu e ok cum arata buzele, am fost la dermatolog, mi-a dat un tratament, aveam si sânge în urina, am fost la un urolog de urgenta si m-a trimis la hematolog, hematologul mi-a gasit un numar foarte mic de trombocite si m-a trimis la spital la urgente. Am fost internata o saptamana cu transfuzii de sange si m-am facut bine, dar a fost foarte periculos pentru sănătatea mea, as fi putut sa am sângerări oriunde. (citeste mai multe) Ideea e cum din niste detalii mici, poti descoperi boli grave. Fii atent la corpul tău!

+ Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume. Incepe cu tine. Poti sa faci un mic joc de rol si sa-ti inchipui ca esti o mica asistenta medicala care trebuie sa se ingrijeasca de un pacient, aka tot tu. Deci ia-ti pastilele, aplica cremele, tratamentele etc. cu rigurozitatea unei asistente medicale. Apoi fa la fel pentru cei dragi care au nevoie de ajutorul tau. (Da, teoria e frumoasa, si uneori reusesc sa fac asta, dar nu intotdeauna, uit sa ma dau cu creme si altele, nu as sti sa spun de ce, dar poate voi persevera)

Coloanele pentru monitorizarea sănătății membrilor familiei ar putea fi acestea:

Data | Persoană |   Probleme / Observații 

Poți face ceva similar și pentru monitorizarea sănătății mentale si sa notezi zilele cand te-ai simtit mai rău/ mai bine și de ce. 

Tu ai un sistem de monitorizare a sănătății? Crezi că te-ar ajuta dacă ai începe unul?

P.S. Nu sunt medic sfaturile le dau din punctul de vedere al meu, ca si pacient.


EN: You have to take care of your health and pay attention to the signals your body gives you. I keep a journal of all the signals, the injuries I suffer. You can make one yourself either digitally, fill in a word document or, if you prefer, print it and fill it out on paper. The advantage of digital is that you can search more quickly in the archive.

It has the benefit of:

+ see how many times you injure yourself by your own fault, like cutting yourself with a knife while preparing food, hitting your foot on the corner of the bed, etc.

+ can make you even more careful not to injure yourself. See also the article Human Accountability Algorithm. I've noticed a slight decrease in small domestic incidents since I've been keeping track of them.

+ it makes you more attentive, you keep track of internal signals, did it hurt you again in that place? is it the third day you have a fever? find out online if the symptoms are serious enough to require a medical consultation or tell your family doctor and see what he/she recommends. Do not overlook the signs of the body, you do not become hypochondriac but more caring. For example. I had black spots on my lips and some red spots on my legs, I noticed them, I told my father, who has some medical experience, but is not a doctor, he said that it might be nothing, I happened to be at the dentist, the dentist he said to go to the dermatologist because the way the lips look is not ok. I went to the dermatologist, he gave me a treatment, I also had blood in my urine, I went to an emergency urologist and he sent me to a hematologist, the hematologist found a very low number of platelets and sent me to the emergency room. I was hospitalized for a week with blood transfusions and I got better, but it was very dangerous for my health, I could have bled anywhere. (read more) The idea is how from some small details, you can discover serious diseases. Pay attention to your body!

Columns for health monitoring could be:

Date | Person | Problems / Observations

You can do something similar to monitor your mental health and write down the days when you felt worse/better and why.

Do you have a health monitoring system? Do you think it would help if you started one?

P.S. I am not a doctor, the advice I give is from the point of view of a patient.

luni, 14 august 2023

port traditional la răsărit

doamna Despina, 57 ani, functionar public
 imbracata in port traditional
la evenimentul "Madrigal la Rasarit"


RO: Mi-a placut ia simpla alba cu cusaturi negre purtata cu o fota neagra, si o traista gri cu un mileu cusut pe ea. Jos la tivul fustei avea flori colorate, dar nu se observau decat daca te uitai de aproape. (ar fi trebuit sa fie tot negre ca sa fie in ton cu ia :P) Oricum, mi-a placut! Si eu mai imbrac ia, din pacate nu am o tinuta integral traditionala, am doar cateva ii, dar le port cu pantaloni de in si eu zic ca merge si asa. 

Voi purtati ii sau alte elemente ale portului traditional? Cum le purtati, in ce combinatii?
pupici!


EN: I liked the simple white traditional blouse with black stitching worn with a black shirt, and a gray bag with a doily sewn on it. Down at the hem of the skirt were colorful flowers, but they were only noticeable if you looked closely. (they should have been in black to be in tune with her blouse :P) Anyway, I liked it! I also wear ia, traditional blouse, unfortunately I don't have a completely traditional outfit, I only have a few blouses, but I wear them with linen pants and I say it goes well that way too.

Do you wear traditional blouses or other traditional garments? How do you wear them, in what combinations?

many kisses!

RELATED:


Madrigal la Răsărit pe Faleza Cazino Constanta

 

RO: Am aflat de pe facebook (de la Cristina M.) de acest eveniment inedit (eveniment facebook), concert Madrigal la răsărit, pe faleza Constanța (zona Farului Genovez/ grupul statuar Mihai Eminescu). Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijor Anna Ungureanu. La pian Abel Corban. Concept Emil Pantelimon. Invitat special, actorul Marius Manole a completat programul spectacolului cu cateva texte deosebite. Nu eram sigură că voi merge dar până la urmă am reușit și a fost o dimineață deosebită. M-am intalnit si cu Cristina B. de la Tomis-Secrets si am mai stat de vorbă, a fost foarte drăguț. Am plecat de acasă pe la 4:45, concertul a inceput la ora 6 si a tinut 30 minute. Au fost diferite melodii destul de cunoscute, cred ca le mai auzisem si in alte interpretari, dar doar cateva... asa de teaser :P  Oricum, a meritat deplasarea. Daca mai apar astfel de evenimente, nu ezitati! Dacă sunteți la mare de Ziua Marinei pe 15-16 August, puteti merge la concertul Ave Maria de la ora 21:00 pe Faleza Cazino Constanța, desi daca nu ati apucat sa cumparati bilete, este sold-out. 

EN: I found out on facebook (from Cristina M.) about this unique event (facebook event), Madrigal concert at sunrise, on the Constanța promenade (Genovez Lighthouse area/ Mihai Eminescu statuary group). National Chamber Choir "Madrigal - Marin Constantin", conductor Anna Ungureanu. At the piano Abel Corban. Concept Emil Pantelimon. As a special guest, the actor Marius Manole completed the program of the show with some special texts. I wasn't sure I would go but in the end I did and it was a special morning. I also met Cristina B. from Tomis-Secrets and we talked, it was very nice. I left home at 4:45, the concert started at 6 a.m. and lasted 30 minutes. There were different quite well-known songs, I think I had heard them in other interpretations, but only a few... just a teaser :P Anyway, it was worth the trip. If such events appear again, don't hesitate! If you're at seaside on Navy Day on August 15-16, you can go to the Ave Maria Concert from 9:00 p.m. on Faleza Casino Constanța, although if you haven't bought tickets yet, it's sold out.


A fost si un scurt recital al actorului Marius Manole. 
Sa vezi lumea ca pentru prima oara.

There was also a short recital by the actor Marius Manole.
To see the world as if for the first time.







Mi-au placut cum erau imbracate doamnele din cor si dirijoarea, 
rochitele m-au facut sa ma gandesc la niste ilice foarte lungi, dar cu flori imprimate nu cusute,
dar tinuta domnilor era cam cu prea mult negru, mergea sa se vada o urma de camasa alba.

I liked how the ladies in the choir and the conductor were dressed,
the dresses made me think of very long ilice(traditional romanian vest), but with printed flowers not sewn, but the gentlemen's outfit was a bit too black, 
I would have liked If I could see a trace of a white shirt.









si o doamna din public care mi-a atras atentia, 
doamna Despina imbracata in port traditional
57 ani, functionar public

and a lady from the audience who caught my attention,
Mrs. Despina dressed in traditional attire
57 years old, public office clerk



RELATED

miercuri, 9 august 2023

Brelocuri deosebite


2023.08.09 Mi-am adaugat recent la colectie 2 brelocuri noi, pentru ca.. de ce nu? Ai zice ca am mai multe brelocuri decat chei lol, dar imi plac, lucrusoare mici si frumoase, ma fac sa zambesc! 

Unul este de la Macrawoo, cel turcoaz din macrame innodat. Mi-a placut mult cum a ambalat Andreea coletelul in hartie gen reciclata si cu o floricica mica lipita de plic #love. A fost 25 lei un breloc plus 11 lei transportul prin Curier Cargus. Unul este pentru mine, altul este cadou.


Al doilea este de pe Etsy - NeuHausDE, din lemn si cu un val turcoaz deasupra. So cute! Pe spate are gravat cu laser numele meu. Pret 14 euro + transport 9 euro (am luat 3 buc, pentru mine si prietene ca sa justific transportul :P)


Mai am la chei un iepuras si o floare dintr-un set cumparat de pe Aliexpress (vedeti mai jos), dar din pacate o alta piesa, iepurasul din cerculet, s-a rupt. Mai am o placuta rotunda metalica cu o pisicuta fericita, breloc cumparat de la Carturesti. Mai am o mica fisa de la Spitalul OCH, de cand m-am operat la ei de apendicita. E foarte utila fisa aceea, se poate scoate usor de pe breloc si o folosesc la cosul de cumparaturi la super-market.

2022.05.01 Aveam un breloc foarte dragut cu o casa cubica de la Cărtureși și l-am pierdut, s-a deșurubat căsuța de pe breloc și a căzut nu se știe unde. Așa că m-am apucat să caut unul nou. Inițial am căutat pe Aliexpress, dar apoi m-am gândit să sprijin comunitatea locala și să caut brelocuri românești handmade. Așa că în continuare vedeți ce brelocuri deosebite am găsit. Apasati pe poze pentru a ajunge la sursa lor.


brelocul pe care l-am pierdut de la Doiy Design, via Cărturești

BRELOCURI ROMÂNEȘTI HANDMADE

1. Macrawoo, brelocuri din macrame, 25 lei bucata



2. amor_macram
, brelocuri din macrame


3. creonidus, breloc inima din macrame


4. priceless.hands, breloc macrame 20 lei


5. aidacrafts_, breloc din macrame


6. mini.chic.baby, breloc din macrame, curcubeu. 
Modelul acesta il mai face si cristina.crisan86 si tilycreates.



7. l_atelier_de__marie, breloc cu animalutul de companie cusut


8. gti_crafts , breloc din noduri



9. lazaris.accessories, breloc din piele


10. funkycrafts_by_roxanne, breloc din margele Ikea


De pe Aliexpress mi-au placut urmatoarele, apasati pe poze pentru a ajunge la magazin:

circa 7 lei

circa 16 lei

circa 12 lei

circa 14 lei


duminică, 6 august 2023

Spectacol Aviatic Aeroport Mihail Kogalniceanu


Azi am fost la Spectacolul Aviatic de la Aeroportul Mihail Kogalniceanu de care am aflat dintr-o stire Ziarul Amprenta. A fost frumos, muuulta lume, nu foarte cald desi in miezul zilei, am si intrat intr-un avion, Ioana intr-un elicopter, am vazut de aproape mai multe avioane mici si alte avioane mai de departe, masini de epoca, avioane vechi si noi, acrobatii aeriene. Am alergat dupa Ioana mai mult decat ne-am uitat pe cer, dar a fost frumos cat am vazut, spectaculos! In continuare cateva poze si un videoclip de la fata locului cu poze si acrobatii aeriene, imi pare rau, nu stiu ce modele de avioane sunt sau alte detalii tehnice. 
Cand am ajuns tocmai coborau niste parasutisti cu drapele.



Mi-a placut ca am putut sta la rand sa intram intr-un avion militar.
cabina pilotului, cu toate comenzile






mi-au placut aceste avioane care aveau pe partea din spate pe langa drapel si o poza 
alb-negru cu persoane faimoase din aviatie, aici Aurel Vlaicu



dacie verde
nu stiu ce masina era dar semana cu Fiat 500 #love

Foarte multa lume a participat ca public. Era full.

scurt videoclip cu avioane, elicoptere, acrobatii aeriene