Pages

Pages

joi, 28 martie 2024

[Tutorial] Sigilii

 < sigiliu generat cu Bing AI

sigiliu/ brosa facut de mine >

sigilii facute de mine


ISTORICUL MEU
Am cumparat primul set in luna de miere din Franța, era un set mic, cu un cap de sigiliu cu floare de crin, maner si un baton de ceara rosie. Nu stiam cum se procedeaza dar am zis ca nu poate fi foarte dificil. Apoi mi-am mai cumparat de pe Aliexpress ceara colorata si alte capete de sigiliu si manere. 

Initial, clasic, turnam ceara direct pe plic, dar apoi m-am gandit ca e mai elegant sa lipesc sigiliul cu scotch dublu-adeziv pe plic, nu mai trebuie sa rupi tot plicul ca sa il desfaci.

Le folosesc pentru a da o nota aparte scrisorilor mele catre prietene sau cunostinte.


ISTORIC
Sigiliile erau folosite pentru a confirma autenticitatea scrisorii și a mări siguranța confidențialității corespondenței. In vremurile moderne au fost înlocuite cu ștampile, timbru sec sau abțibilduri cu hologramă, dar acestea se referă la partea de autenticitate, la partea de siguranță sigiliile încă sunt utile.


DE CE?
+ Scrisorile scrise de mână pe hârtie au un farmec aparte.  Eu corespondez ocazional cu o prietenă din Timișoara. Ne trimitem scrisori lungi (cel mai mult 10 pagini)
+ Poti infrumuseta invitatii la nunta, botez cu un sigiliu personalizat
+ Poti adauga un detaliu deosebit la felicitari de sarbatori/ zile de nastere sau la cadouri

NOTA
Linkurile pe care le dau nu sunt toate verificate, adica nu am cumparat de le toate, dar de la unele sau unele similare. Ele sunt orientative. Puteti cauta si voi folosind cuvintele cheie indicate. Incercati sa gasiti cu transport gratuit, sau mai ieftin, se poate. Puteti cumpara ieftin de pe Aliexpress/ Temu, dar dureaza cateva saptamani spre o luna sa ajunga, sau puteti cumpara puțin mai scump dar de la noi din țară. 

NECESARE:
+ cap sigiliu clasic diferite modele sau personalizat
+ mâner pe care se înșurubează capul de sigiliu, sunt standard, 
   poți să iei un singur mâner și multe capete
+ ceara baton sau pastile
+ cuptoras
+ lingura
+ lumanare pastila
+ mini-covoras silicon
+ marker culori metalice

+ cap sigiliu diferite modele

+ maner


+ ceara bobite. Mai exista si batoane, dar mie mi se par mai dificil de folosit.
Se folosesc cam 4 bobite pentru un cap de sigiliu de 2.5 cm

+ cuptoras de incalzit ceara si lumanare pastila

+ lingura
+ covoras silicon

+ marker culori metalice
metallic pen (gasiti si la magazinele hobby din Ro)



OPȚIONALE
+ forme de turnat sigiliul din metal sau silicon
+ bagheta de amestecat ceara
+ cutituta pentru capetele de sigiliu
+ cutiuta bobite ceara
+ scotch dublu adeziv / discuri adezive pentru sigilii
+ sigiliu personalizat
+ seturi cu cele necesare

forme de turnat sigiliul din metal 

+ cutiuta capete sigiliu 

scotch dublu adeziv / discuri adezive pentru sigilii


+ sigiliu personalizat
+ set cu cele necesare



RESURSE VERIFICATE
> Magazine: Aliexpress, Mariart
> Experti: @StrictlyRita

PROCEDEU
Se pun 4 bobite de ceara in lingura. Lingura se pune deasupra la cuptorasul in care am pus o lumanare aprinsa. Se lasa pe foc pana se topeste ceara, se poate amesteca ceara cu bagheta pentru a o uniformiza. Se toarna ceara pe forma de silicon sau pe plic si se pune la cateva secunde dupa, sigiliul. Se lasa sa se raceasca ceara 2-3 minute. Cand s-a racit se ridica sigiliul. Dacă a fost făcut pe forma de silicon se poate lipi un abțipild pe spate si apoi pe plic. Se poate colora cu markerul desenul de pe sigiliu.

GREȘELI
- Să ridici capul de sigiliul prea repede, cand nu s-a răcit ceara. Ceara se va lipi de sigiliu. Se poate scoate făcând alt sigiliu si punand capul de sigiliu din nou si lăsând să se răcească.
- să pui prea puțină ceară, indicat ar fi cam 4 bobițe, dar depinde și de capul de sigiliu și forma în care se face

AVANSAT
Se poate face sigiliu in mai multe culori de ceară. 

Dar e mai complicat și implică mai multe etape și instrumente încălzite. Eu le-am încălzit la BainMarie. Poti obtine mai multe culori si prin pictare cu markere colorate.

produsele pe care le am eu si le folosesc, 
majoritatea sunt cumparate de pe Aliexpress
mai putin setul de sus care e din Franta, 
niste ceara + un cap de sigiliu + un pad de la Mariart

Mai e cineva fan sigilii? Lasati-mi in comentarii experienta voastra.

Succes si inspiratie!

luni, 18 martie 2024

Sănătate Mintală pentru Toți: Consiliere Psihologică Gratuită

sursa poza: pixabay:RosZie

Sănătatea mentală este foarte importantă, la fel de importantă ca sănătatea corpului, dar poate mai greu de observat simptomele unor probleme. De aceea cred ca tine de o buna igiena mentala sa mergi la psiholog, mai ales daca nu ai multi prieteni sau familie apropiata cu care sa iti imparti viata. 

Am înțeles ca s-ar putea oferi servicii de consiliere psihologica gratuite, dar procedura e dificila, trebuie trimitere de la medicul de familie la un medic psihiatru, apoi acesta in funcție de evaluarea dv. va recomanda consiliere psihologica la unul dintre psihologii cu care are contract. (Citește mai mult despre cum sa mergi la psiholog gratuit pe smartliving.ro) Problema e ca nu toți psihiatri au contracte cu psihologi pentru ca nu cred in consiliere gratuita. De ce? Pentru ca ei consideră că dacă nu dai bani, nu pui valoare pe sfaturile primite. Are sens, dar sunt persoane care nu își permit să dea 150- 200 lei pe o ședința săptămânală la psiholog și poate au nevoie de ea. Pentru că inițial are loc o evaluare, discuții săptămânale cu psihologul pentru a te cunoaște și apoi după o perioadă de câteva săptămâni, se pot rări nr. de ședințe la o ședință pe lună, de exemplu.


Am aflat recent de pe Instagram Stories @mental_health_for_romania de un Centru care oferă consiliere gratuita persoanelor cu venit minim pe economie, șomeri și alte persoane într-o situație dificilă. (citește știrea mediafax)

1. Centrul Social de Psihoterapie TFH (Together for Humanity)(site, facebook, instagram)

Aplici la ei pe site si apoi ești contactat de către ei. Nu iți poți alege psihologul din cate am înțeles, va fi unul dintre psihologii lor voluntari. Dar se poate si consiliere online pentru persoanele care nu sunt din București. 


UPDATE: m-am înscris pe site + acte doveditoare pe 10.09.2023, si m-au contactat la o zi după, sa mă întrebe când as fi disponibila pentru ședințele de terapie, apoi nimic. Apoi peste o luna m-au contactat sa imi spuna ca au gasit pe cineva, am semnat contract dar la data convenita nu m-a contactat nici un psiholog. :( insa m-a contactat saptamana urmatoare. Am avut prima sedinta de terapie via whatsapp, a fost ok. 

UPDATE 2024.03.18 Am avut 8 sedinte de consiliere prin whatsapp video cu dna. psiholog Irina Ioana, o data la 2 saptamani aproximativ. M-a ascultat, a pus intrebari bune, mi-a dat sfaturi pertinente. A fost foarte ok. Problema e ca au fost doar 8 sedinte, nu e este un serviciu pe termen lung. De aceea mi se pare mai bine sa gasiti un psiholog care vrea sa lucreze cu voi pe termen lung. Consilierea psihologica nu e ceva care se rezolva in cateva sedinte. Dar daca nu va permiteti si aveti nevoie de putin ajutor sa va re-echilibrati apelati la dansii fara ezitari.

Prietena mea Octavia, care studiază psihologia (la peste 40 ani) mi-a zis si despre:

2. Clinica Atelier PSY (fosta Clinică Aliat)(sitefacebook, instagram) informatii la tel. 0727 880 447 Si ei fac consiliere online.


3. Mergi la duhovnic/ preot. In posturile mari te poți spovedi la preotul tău duhovnic. Preotul duhovnic e recomandat sa nu fie schimbat decât daca ai acordul preotului duhovnic actual.

4. Mergi la un terapeut, psiholog pe care îl vei plăti. Costul este intre 150 si 250 lei din cate știu. Nu ști la cine? Ștefana Teodoroiu are o lista de terapeuți recomandați de diferite persoane din comunitatea ei la ea pe instagram

5. Mergi la un medic psihiatru. Crezi ca e mai grav, ca ai nevoie de prescripție de medicamente? Mergi la un medic psihiatru. Poți lua bilet de trimitere de la medicul de familie și consultația este gratuită. Un bilet de trimitere este valabil o lună, adică trebuie să mergi la medicul psihiatru în termen de o lună iar apoi poți reveni la consultație la dr. psihiatru în interval de 3 luni, după acest timp, trebuie un nou bilet de trimitere.

E RÂNDUL TĂU:

Voi ați fost la psiholog? Credeți că ați avea nevoie? Aveți anumite prejudecăți despre mersul la psiholog? Ce recomandări ați avea?


RELATED:

+ ești trist/a?

Carte: Legături Pierdute, Johann Hari

duminică, 17 martie 2024

păstreză fluturii în mișcare

imagine generata cu Bing AI.

Ce cărți ai reciti? 

Citești multe cărți, ideal, dar după o vreme îndelungată o ceață se așează asupra lor și nu mai reții decât câteva lucruri despre ele. Dar le-ai reciti?


Dacă nu le-ai reciti, de ce le păstrezi?

- pare ca ai bibliotecă

- ai dat bani pe ele (dar nu mulți)

- le-ai primit cadou

- nu stii unde sa le donezi/ vinzi

- daca totusi recitesti? 

- horder mentality/ aka strângător


De ce sa le dai mai departe?

+ se bucura altcineva de carte, la un preț mai mic

+ cel care o cumpăra chiar o vrea, temporar sau nu

+ keep the butterflies moving

+ e si asta o munca, daca doar le lași in bibliotecă nu le muncești deloc. Dacă analiza pe text nu se poate, macar se mișcă.


De ce sa NU le dai mai departe?

- au ajuns la tine cumva, ti-a plăcut ceva, sau ai găsit ceva relevant pentru tine

- sunt ale "tale"

- nu le-ai muncit destul inca

- eu nu am pomenit carti care sa se schimbe, decat in filme cu magie, dar daca se schimba? mai ales ca la ceva timp dupa ce le-ai citit ai si uitat ce ai citit, e ca si cum citesti pentru prima dată, din nou.

- vinzi ce nu iti place?


Nou vs Vechi revăzut

Fast Forward Reading vs Slow Reading

Read and Toss vs Read and more


Cum poți să muncești o carte?

1. O pui pe wishlist, salvezi intr-o lista, faci o poza

2. O citești. Iei notite, preiei citate. Subliniezi. Share citate.

3. O recitesti

4. O recomanzi cuiva, faci un scurt rezumat cu subiectul cartii. O imprumuti. O faci cadou

5. Discuti despre ea cu alt cititor. Discuti la un cerc de lectura (rar)

6. Faci un rezumat in scris pe un blog, goodreads etc. Ii dai o nota.

7. Ii faci o husa / îi faci altă copertă (rar) 

8. Faci analiza pe text (f. rar)

9. O vinzi (rar)


PAȘI

1. Uitat ce cărți ai. Am tot încercat să fac inventarul cărților, simplu sau cu diferite aplicații pe telefon. Nu am reușit să le înregistrez pe toate. Voi aveți vre-o metoda care funcționează?

2. Găsit unde sa le donezi/ vinzi

> biblioteca, gratuit - rapid- nu se știe când va fi citita din nou - munca: pozat, vorbit, dus

Exemplu: Bibilioteca Județeană Constanța - https://bjconstanta.ro/donatii-de-carte/

"Biblioteca își rezervă dreptul de a selecta publicațiile propuse de donatori. Criteriile de selecție și evaluare a volumelor țin de: valoarea bibliofilă, existentul în colecțiile bibliotecii, starea fizică, datele editoriale, valoarea și noutatea informației, unicitatea, prestigiul editurii, dedicațiile autografe etc. În afara criteriilor enumerate mai sus, Biblioteca  are  în vedere și opțiunile de lectură ale membrilor comunității.

Trimiterea fotografiilor cu volumele ce se intenționează a fi donate prin aplicația de WhatsApp, la numarul 0774972642. Fotografiile trebuie să conțină în mod vizibil titlurile cărților. Mesajul trebuie însoțit de datele de identificare ale donatorului (Nume, prenume, adresa de domiciliu).

Predarea volumelor la data și ora convenită telefonic (la numărul 0774972642) cu bibliotecarul din cadrul Compartimentului de Achiziție Carte. Borderoul de primire a cărților care vor intra în patrimoniul bibliotecii va fi eliberat de același compartiment, în termen de maximum 60 de zile de la primirea donației.

Pentru mai multe detalii privind donațiile de carte vă așteptăm să ne contactați la numerele de telefon: 0774972642 / 0720263243."

> vândut anticariat, preț de nimic - relativ rapid - nu se știe când va fi citita din nou - muncă: strâns in cutii si dus

> vandut la jumatate de pret sau mai putin, pe site-uri gen vinted, olx, sanse minime sa miste ceva, dar le da o valoare mai mare - o sa dureze mult pana le vinzi - daca e aleasa - munca: pozat, postat, scris descriere, vorbit cu cumpărătorul. Mers la targuri gen garage sale.


Concluzii

Daca doar le lași acolo, în bibliotecă, nu le muncești deloc. Asa ca ori le muncesti ori le dai mai departe.

Keep the butterflies moving!

Se bucură altcineva de carte, mai mult decât tine, sau din nou. (Poți să cumperi din nou cartea dacă te decizi să o recitești totuși.)


Nu sunt sigura ca e cel mai bine gandit articol, dar are cateva idei bune in el, sper sa le gasiti. Ce parere aveti despre subiect?


RELATED:

+ magazinul meu pe vinted, unde am si carti

+ cartile de vanzare pe blog

joi, 7 martie 2024

Handmade

 Dacă vă place ceva scrieţi-mi pe adresa urbnstyle at gmail dot com/ tel 0755.072.882

(În preţ nu e inclus costul transportului prin poştă/curier ce vă revine. Pot trimite prin easy-box. Daca sunteti din Constanta ne putem intalni.)

2024.03.06 guleras reversibil cu fundita, pe partea cealalta e roz pal, 
70 lei daca vreti similar


2024.02.28 mai multe martisoare facute de mine (articol)




2023.12.28 llama cross-stitch / musculite (video progress)



2023.12.09 Coronite de Craciun pentru noi si parinti. Parintii mei au taiat un brad (se prabusise dupa o furtuna puternica) si aveam multe crengute asa ca am zis sa fac niste coronite. Am cumparat cateva globulete, fundite, conuri de brad si castane aveam, au iesit chiar dragute!





2021.03.03 Brosele din fetru pot infrumuseta o tinuta tinereasca. Fetrul/ pâsla este un material nepretentios insa versatil. Adaosul de margele si perle sporesc farmecul brosei. Brosa roz poate fi folosita si ca marturie de botez pentru o fetita. Poate fi si un martisor deosebit. Pret negociabil pentru cantitati mai mari de 5 buc.

Brosa Model B2 - floare de cires japonez - 40 lei

 Brosa Model B1 - inima roz - 20 lei

19.06.2019 husa colac de salvare

05.01.2019 tricou cu motive crăciunistice

19.12.2018 pantaloni de catifea rosie

03.12.2018 sacosa barbateasca 
Daca vreti ceva asemanator, va pot face cu drag. 80 lei

20.09.2018 Am profitat de cateva ore libere si am cusut o fata de perna 
pentru niste scaune mai vechi. Material si perna cumparate de la Ikea. 
Pret de vanzare 50 lei


2018.06.11 Tricou personalizat 
80 leilivrare din Romania sau 
"I love to read"


"Eu iubesc sa citesc"



2017.12.07 fusta lunga catifea neagra cu model
marime M/38
110 lei



2017.09.11 In lunile 6-9 la cursul de croitorie am facut tiparul pentru bluza. Am facut 3 bluzite si o rochita iar acum lucrez la un sacou.

fusta tulle roz pal 
marimea M/ 38
70 lei

rochie lunga gen camasa,
marime M/38 
110 lei 

bluza rosu cu alb fara maneci,
marime M
45 lei

bluza cu maneci cu model geometric alb-negru
marime M,
50 lei

bluza roz matase cu volanase la maneci,
marime M/ 38
50 lei

2017.05.25 Luna a cincea am învăţat tiparul pentru pantaloni de damă. 

am facut nişte pantaloni cu talie înaltă bej
marime M/ 38
80 lei
un fel de pantaloni culottes cu elastic (fataspate)
marime M/ 38
60 lei
si niste pantaloni scurti roz :D
marime M/ 38
45 lei




2017.04.14 Luna a patra la cursul de Croitorie si Design Vestimentar am invatat cum sa fac tiparul pentru fusta dreapta, conica si evazata (deocamdata). 
1. Am croit o fusta neagra putin conica pentru mine. Am ales un tipar standard de o lungime (60 cm) putin mai mare, sub genunchi, o voi purta la ocazii mai serioase, cum este mersul la biserica de exemplu.

2. fusta in 10 clini, lungime 60 cm, marime M
mai multe poze
80 lei


3. fustita soare, lungime 40 cm
mai multe poze
45 lei


fustita cu nasturi in fata si buzunare laterale,
lungime 60cm + mai multe poze
marime M/38
60 lei
Pentru ca mai aveam material de la IKEA mi-am facut si un sort de bucatarie.

Acasa am cusut cu masina veche Naumann mostenita de la bunica mea care o avea de la strabunicul meu care era croitor. Imi place maxim!





In a treia luna la cursul de Croitorie si Design Vestimentar am exersat cusaturile invatate pan acum si de la jumatatea lunii am trecut in partea de productie unde am ajutat la cusut maneci, etichete si alte componente ale unui produs finit.
2017.03.10
perna cu vipusca
 pentru scaun Ikea 
(material tot de la Ikea)
(vipusca este panglica galbena cususta ca un tub de jur imprejur)
 vipusca/ piping

(material tot de la Ikea)


perna capitonata scaun Ikea
În a doua luna la Cursul de croitorie am exersat 
1. Clini
2. Aplicarea fermuarului simplu si ascuns
3. Surfilatul drept sau dupa linie curba 

2017.02.16 trandafir rosu cu frunze albe cusut pe bluza gri

La 05.01.2017 m-am inscris la cursul de croitorie si design vestimentar. 
In prima luna am exersat 
1. Efectuarea cusaturii drepte
2. Cusatura dreapta cu intarire
3. Cusatura de prindere a 2 materiale, cusatura la varf de ac
4. Tigheluri
5. Cusatura franceza
6. Cusatura de mana
7. Cusaturi pe diferite grosimi de materiale.



2010.03.11 ursulet cusut pe o paturica

2010.02.20 brosa/ pincushion floare

2010.02.20 perna capitonata albastra pentru un scaunel
scaunelul tot eu l-am reconditionat, era mov si l-am curatat si revopsit/lacuit



2010.02.09 perna / gentuta
am tradus in romana salutul Emei Smart