Pages

Pages

luni, 31 octombrie 2022

Halloween 2022

Auzisem de doua petreceri de Halloween in Constanta si am zis sa mergem. Prima la Micro Rezervatie / Delfinariu era pentru copii. Am zis sa nu ma duc nedeghizata chiar deloc asa ca m-am imbracat in negru si am cumparat de la Jumbo o coronita cu flori negre si voal dantelat negru, manusi din plasa negre si ochelari liliac. Ioanei ii cumparasem o coronita pe bentita si bagheta magica dar ea nu a prea vrut sa le poarte, am imbracat-o cu o fustiță tutu roz si pulovăraș tricotat de mama mea. Iar lui Catalin urechi de pisica stilizate.



o domnișoară cu costumație interesanta, ea a zis ca de la H&M.
Ioana, imbracata cu o fustiță tutu roz si pulovăraș tricotat de mama mea
afisul evenimentului



Duminică am fost și la Petrecerea de Halloween de la City Park Mall, era muzică bună și multă lume, câțiva erau și costumați, dar nu foarte mulți, mai mult copiii.

mi-a placut machiajul si costumatiile celor două

scena cu DJ

unul dintre sponsori, Jagermeister

afisul evenimentului




RELATED
+ Halloween 2021

duminică, 23 octombrie 2022

TEDx Constanta 2022 - The New Now


Sâmbăta 22 Octombrie 2022 a fost a 7-a editie a TEDx Constanta. Tema de anul acesta a fost The New Now/ Noul Acum. Am participat alaturi de sotul meu. Este al 3-lea an cand particip. Ediții anterioare:

+ 2014 (cum a fost)

+ 2017 (prezentare)

+ 2018 (cum a fost) 

Cum a fost? Interesant, o varianta foarte buna de petrecere a unei zile de weekend pentru a te infuza cu idei motivaționale. In continuare câteva cuvinte pe care le-am reținut din discursurile vorbitorilor. 

Alexandru Baran: Sa fim mai vorbareți în pauze, sa facem networking.

Cornel Marcu: E timpul nostru sa visăm, unde ne îndreptam: Mad Max sau Star Treck?

Mihai Bocai: Învățarea continua, o condiție a supraviețuirii. Care e esența luptei pentru a lăsa o moștenire? Curaj. Eșecul este o validare. Fertilizare cognitiva, învață din orice. Ce înveți de la triatlon: lucrurile mici fac diferența, dozează energia. Ce înveți de la tango: totul e improvizație, procesare asimetrie, greșelile devin intenții. Ce înveți de la vin: nu te lăsa păcălit de etichete, împarte cu alții. Knowledge as a semantic tree, think and connect the information. Deci, ce vei învăța nou mâine si cum își va pune amprenta asupra moștenirii tale?

Iulia Buciuman: De la sens la înțeles. Sa cerem peștișorului auriu fără sa știm ce sa cerem. O frica mare = potențialul ratat. Contează sa contam, self worthiness, sa avem valoare de sine. A însemna ceva pt ceilalți. Dorințe: creșterea calității vieții, creșterea lungimii vieții, influențarea altor lumi/ globalizare/ creșterea puterii personale. Fa ce-ti place, nu îți place jobul demisionează, nu ești fericit, divorțează, fa ce iti dorești cu adevărat. Caută-ti scopul/ misiunea in viața. Sa faci ceva dar sa ști de ce, pentru ce. Fericirea = o chestiune sociala. Cine sunt eu, cum pot da valoare celor din jurul meu. Ce putem obține împreună si nu separat?  A spus multe lucruri disparate, cu greu am putut sa urmăresc legăturile dintre ele, sărea de la un lucru la altul. Mi-a plăcut cămașa ei; era interesant îmbrăcată, deasupra purta un șal bej-maro. 

Alin Chiriac: Părinții sa navigheze alături de copii pe valurile educației. Sa ii călăuzească pe copii. Copii sunt ușor de manipulat online. In copilărie părinții lui puneau accent pe siguranță, sa nu vorbească cu străinii, sa nu deschidă la străini ușa. Discuții despre consecințe, folosește bunul simt pentru a evalua o situație. Distribuie cu prudenta. Amprenta digitala, tot ce postam online, ne poate afecta. Cum mă pune pe mine in pericol, cum îl pune pe altcineva in pericol.  Cum ar vedea un polițist, un antreprenor, mama unui prieten postarea. Ceva e prea frumos sa fie adevărat. Nu e tot real. Școala cu o platformă, ce nu înțelegea copilul se îngălbenea si automat copilul primea explicații despre acel domeniu si e exerciții, iar la sf săptămânii daca copilul înțelesese tema, se înverzea, daca nu, se înroșea. Linkul din bio poate fi periculos. Părinții trebuie sa ii însoțească pe copii in călătoria online, oferiți-le copiilor bunul simt al dv.

Daniela Mariscu (online) Puterea de a crea. Am visat, dar am acționat in favoarea visului. Ce mai putem crea, cu cine mai putem crea? Fiecare suntem creatori. Depinde si de tine. Toți simțim ca putem face dar ne simțim loviți de realitate. Tot ce faceți bine vi se va întoarce.

Dafina Jeaca, Ogor, antreprenor Agri-Tech. Fermieri deschiși la tehnologie si unii reticenți tehnologiei. Diversitate, nevoi diferite. E greu sa găsești o soluție care sa rezolve problemele diverse ale fermierilor. Productivitatea fermelor ro e mai mica decât media europeana. Factori: utilaje si infrastructura si factorul uman. Sa știe când a avut o anumita problema si cum a rezolvat-o. Aplicatii digitale, utilaje controlabile de pe laptop, senzori in sol ce fac analize complexe, drone ce analizează frunzele plantelor. Fermierul: am cuțitul pt a inspecta planta si telefonul la mine. Inspectarea culturii, estimări de producție, estimarea de riscul de boli si dăunători. "Cel mai bun indicator al fertilității solului este starea culturii." Patrick Valmary

Curiozitate copilăreasca. Scăpați din cotidian.

Ionut Țața, Câți ați fost mai creativi in prima parte a vietii? Art therapy. The line, un oraș cu infrastructura subterana. Cum sa faci un album de succes fără talent si bani doar refixând sampleuri din alte melodii.  Totul e remixat. Cum ieșim din zona tributara? Generative deisgn. Studiază patternuri vechi si generează patternuri noi. Copiază, reinterpretează. Introduci cuvinte si inteligenta artificiala creează interpretări grafice. In copilărie nu aveam limite creative. Sa fim fericiți, sa lucram cu bucurie. Libertatea e si ea importanta. Liberi si fericiți, sunt factori de producție. Indivizi creativi împreună pot genera lucruri creative. Siguranța sa nu fiu blamat pt cum mă îmbrac, pt orientarea sexuala, pt tatuajele pe care le am. Spatii sigure unde ne putem manifesta creativitatea, dărâma pereți mentali.


Panel
:  Alexandru Bobe, Oana Yucel, Ghiulfer Feri Predescu,  Wladimir-Georges Boskoff, Anca Bâlbă, Claudia Cârstocea.

Cunoștințe, critical thinking, it's ok to fail

Oana Yucel: educația alternativa, Salim Ismail, singularity university, curricula variabila actualizata la 6 luni, importanța skillurilor.

Copii nu se pot dezvolta sănătos fără limite si reguli

Adevărul sa primeze, fără fake news, daca textul e atribuit unei pers poate fi verificat. Info trebuie verificata.

Cum faci now a good now? Faci situația ca o oportunitate si nu numai o problema, e de perspectiva.

Solutii alternative de educație: Cursuri extracurriculare, in afara programei stricte de la scoală.

Sa fim modele, sa facem voluntariat, sa nu stăm pe telefon.

New now e despre adaptare

Sa aplicați un gand de la TEDx.

Sebastian Burduja Nu faci ceea ce poți, ci ceea ce trebuie. Maladia scepticismului cronic. Mama soției: Cum am supraviețuit cancerului? M-am concentrat pe lucrurile frumoase. 

Sa moara si capra vecinului. Tipic românesc, s-a pierdut, s-a furat.

Carte: Victor Frankl Omul in căutarea sensului vieții

Fa pe unde ai trecut sa fie mai bine. Obligatorie e lupta, nu biruința. Am dat mai mult decât am luat?

Ioan Iacob, volum, nr mare vs leverage/ pârghie, ceva inteligent, aplici forță mica ai efect mare.  Mai mulți cai nu mașini. Captivi unui sistem care ocupa resursele doar pentru întreținere, nu si pt a crea facilități noi. Stil no-code/ full code.

Suzana Carp, (online) climate change transition and digital trasition. Ada Lovelace, poetical science,

Play it forward, da mai departe ce primești

Iosif Peterfi, cripto, anonimity, to have an idea wothout anybody knowing who you are. Transparency, but anything can be tracked. Decentralisation, without a central intermediary to stop service, transactions.

Web 1, just read, website

Web 2, read, write, facebook

Web 3, read, write, own

How we share, who we share with.


Publicul era divers, de la adolescenți la persoane în vârstă. Majoritatea îmbrăcați frumos, casual sau business. Nu am făcut multe poze, pentru că majoritatea erau angajați în discuții și nu am vrut să deranjez. Mi-am făcut curaj să abordez următoarele două doamne. 

Monica, director executiv, face echipă cu soțul, Mihai Bocai



Adina, diabetolog



Dintre sponsorii evenimentului am remarcat:

+ WaterBoyz, amenajări locuri de joaca. Au venit cu un stand VR, cu un joc tip shooter. 
+ Carturești, au venit cu o selecție de cărți de dezvoltare personala, si pe la sfârșitul evenimentului vânduseră mai mult de jumătate din ce avuseseră pe masa. Am fost tentata de Creierul fericit de
Loretta Graziano Breuning, Ganduri catre sine insusi - Marcus Aurelius, Termina ce ai început - Ayelet Fishbach dar am multe cărți necitite acasă așa ca m-am abținut, aștept sa mai termin din teancul de acasă.


+ Miss Baker, prăjituri delicioase, mi-au plăcut in special eclerele si mini-Pavlova

Mulțumesc dacă ați ajuns până aici cu lectura. Vă pup! Sper să ne vedem la o ediție următoare TEDx, merita sa participați.

joi, 20 octombrie 2022

Brave Cut - Doneaza-ti parul pentru femeile bolnave de cancer

eu, dupa tunsoare (tunsa de Mihaela, la Evolution Studio Constanta)

Am parul lung de cativa ani si ii tundeam doar varfurile periodic. Il tineam strans in coada impletita pentru ca asa mi se parea ca imi sta cel mai bine asa si imi era destul de comod. Dar am zis ca am nevoie de o schimbare de look. Parul lung, desi foarte frumos e mai greu de intretinut, de spalat, aplicat tratamente etc. plus ca daca il lasi liber, e o atractie pentru manute de copilasi, mai precis manutele fiicei mele de 3 ani, Ioana-Amelie. Asa ca m-am decis sa il tund, dar imi parea rau de el sa il arunc pur si simplu si m-am interesat ce as putea sa fac cu codita. Initial m-am gandit sa il vand ca Jo din Micutele Doamne, si la o cautare pe google gasisem cateva optiuni foarte avantajoase, dar apoi am auzit pe net ca se poate dona (am impresia ca pe contul Bromania am auzit) Nu am retinut cui zicea Bromania sa donam dar am cautat pe google si primul articol este despre Fundatia Renasterea - Brave Cut

înainte de tunsoare

Aceasta campanie strânge codite de par si donații pentru ca femeile bolnave de cancer sa primească gratuit peruci din par natural. Mi-a plăcut formularea, da din puterea ta altor femei. Nu știu cat sunt eu de puternica, dar am vrut sa ajut, sa fac un bine. Așa cum si eu am fost ajutata la rândul meu si am primit donații de sânge (trombocite) am vrut sa donez si eu ceva util. 

Asa ca daca doriti sa faceti o schimbare de look, si aveti o codita mai mare de 15 cm o puteti dona. Nu conteaza daca parul este vopsit sau nu, doar sa nu fie deteriorat si sa fie impletit intr-o codita. Puteti sa donati si bani sau sa cumparati produse Pantene de la Mega.

Le-am scris celor de la Fundatie sa ii intreb daca mai e valabila campania si asta mi-au raspuns (in cam 1-2 sapt a venit raspunsul, dupa ce trimisesem deja codita, sunasem in prealabil sa imi confirme ca e valabila campania):

"Multumim pentru intentia d-voastra de a va implica in campania - inca activa -  Brave Cut - Ofera Putere!

Va puteti tunde la orice salon doriti si apoi ne puteti trimite prin curier sau aduce codita (minim 15 cm lungime) la sediul Fundatiei Renasterea: str. Virgil Plesoianu, nr. 87, Bucuresti, sector 1 (datele de contact din semnatura e-mail-ului), daca trimiteti prin curier si se poate - cu plata la expeditor. Ca modalitate de ambalare este important, pentru a preintampina posibile evenimente nedorite in timpul transportului, ca respectiva codita sa fie ambalata intr-o punga ori folie din plastic in mod ermetic.

In cazul in care doriti, puteti insoti codita de un mesaj de incurajare, solidaritate... Acest mesaj va ajunge la pacienta care va beneficia de peruca gratuita si datorita gestului d-voastra minunat. 

Daca mai aveti nevoie de informatii nu ezitati sa ne contactati.

Va dorim sanatate multa si numai bine alaturi de cei dragi!"


DONATI:

+ Fundatia Renasterea/ Brave Cut

+ Zâmbete Împletite - Donează Păr Copilașilor - au si ei o campanie de strâns codite pentru copiii bolnavi de cancer, momentan pare oprita, dar mai verificați site-ul lor.


RELATED:

+ Depistare Cancer in Stadii Incipiente

duminică, 16 octombrie 2022

Carte: Arta de a trăi bine

 

Cu o coperta superba de Cristiana Radu (pe care am pozat-o de cateva ori) (site personal) cartea lui Rolf Dobelli este o carte relativ ușor de citit. Este ușor de citit pentru ca este împărțită in 52 capitole scurte, de aprox. 5 pagini fiecare, ca mici articole despre diferite subiecte abordate. 
Este un îndrumar cum sa-ti faci viața mai ușoară si mai frumoasa printr-un set de instrumente mentale.
 
Ce am reținut? Câteva dintre idei:
1. Să îți faci un set de promisiuni personale de comportament pe care să nu le încalci niciodată, fără excepții.
2. Sa aplici periodic tehnica pre-mortem, sa iți închipui ca cel mai rău lucru s-a întâmplat si apoi sa analizezi cum ai ajuns acolo si ce ar fi trebuit sa faci ca sa nu ajungi acolo. Poate ar trebui sa faci si inversul, sa iti inchipui si cel mai frumos succes si sa te gandesti cum ai ajuns acolo si ce ar trebui sa faci ca sa ajungi acolo. 
3. Să fii modest, să nu te crezi prea important, autorul e de părere că și oamenii mari ai lumii au ajuns așa printr-un complex de împrejurări, dacă nu erau ei, istoria ar fi creat alți oameni pentru același rol.
4. Să vezi sentimentele ca pe niște păsări călătoare care uneori te vizitează, să nu te bazezi prea mult pe ele.
5. Să nu încerci să fii autentic până în pânzele albe, mai bine îți creezi un minister de externe care să aibă grijă de ce comunici în exterior. 
6. Să înveți să spui nu. Sa aloci fiecărei cereri 5 secunde si apoi sa decizi, "NU-ul de 5 sec. al lui Charlie Munger" nu sa spui automat da.
7. Să ai niște economii de urgență, Fuck-you money
8. Cunoaște-ți cât mai bine cercul competenței și aprofundează cunoștințele din el dar rămâi în el.
9. Să alegi foarte bine ce cărți citești, închipuie-ți că ai un nr. limitat de cărți pe care poți să le citești, dar să citești o carte de două ori. 
10. Când ești deprimat să aplici substracția mentala, ce ar fi dacă nu ai fi sănătos, dacă ți-ar lipsi ceva, o mână/ vederea, ai mai gândi lucrurile la fel?

Nu sunt de acord cu toate ideile autorului dar e o carte interesanta, probabil o voi reciti la un moment dat. Spor la lectură!

P.S. O vand pe vinted cu 27 lei.

joi, 13 octombrie 2022

Health Problems

RO: De ce am lipsit atât de mult de aici?

Am avut din păcate, niște probleme de sănătate. După un scurt concediu la munte, când ne-am întors am descoperit ca am multe puncte roșii  in special pe picioare, aveam puncte negre pe buze, niște răni pe scalp, pete rosii pe corp unde ma stransesera hainele si urinam cu sânge. Inițial am mers la un dermatolog (clinica Artemis) care mi-a dat niște antimicotice. Apoi am fost de urgenta la urolog(OCH) si după ce m-a controlat, urologul mi-a recomandat sa merg la un hematolog. Hematologul(OCH) mi-a făcut analize de urgenta la sânge si a ieșit ca am doar 1000 de trombocite (normalul e de 150-450 mii). Mi-a recomandat sa mă internez fie la ei la clinica, fie la județean. Am ales sa merg la Spitalul Județean. Acolo după o ora si ceva de așteptare in triaj am fost preluata ca urgenta, verificata de covid si apoi dusa in salon, la secția de hematologie. Mi-au fost făcute transfuzii cu trombocite si diferite perfuzii cu medicamente. De la 1 mie trombocite pe 1 septembrie, am ajuns la 4 mii, apoi 29 mii, apoi 82 mii, apoi 215 mii apoi pe 6 septembrie 308 mii, ceea ce e o valoare normala (intre 150-450 mii). Am stat internata 6 zile. Diagnosticul a fost de Trombocitopenie Imuna Primara din cauze necunoscute. Țin sa mulțumesc întregii echipe de la Spitalul Județean Constanta, medici si asistente, mi-au salvat viața! Țin sa mulțumesc si tuturor care au donat sânge in numele meu. Datorita vouă au putut medicii sa îmi facă transfuziile salvatoare.

Acum sunt bine însă trebuie sa fac periodic, la câteva săptămâni, analize de sânge, sa vad cum se mai prezinta nr. de trombocite. Stau cu frica in sân cum s-ar zice. Va rog rugați-va sau puneți un gând bun pentru mine sa fiu bine, să nu mai scadă nr. de trombocite. Mulțumesc!

Am fost internata ulterior si la Spitalul Fundeni Bucuresti, unde mi-au facut o analiza complexa a nivelului de santatate, diagnosticul insa a fost similar. Multumesc pe aceasta cale si echipei de acolo! 

Cel mai greu mi-a fost sa stau departe de familia mea, in special de fiica mea de aproape 3 ani. Si ei i-a fost greu, tot intreba cand vine mama ei acasa de la spital. Am fost multe zile plecata si dorul a fost mare. 

Va doresc tuturor sanatate si sa razbiti in fata dificultatilor vietii! 


EN: Why have I been away from here for so long?

Unfortunately, I had some health problems. After a short holiday in the mountains, when we came back I discovered that I had many red dots especially on my legs, I had black dots on my lips, some rashes on my scalp, red spots on my body where my clothes were tighter and I was urinating with blood. Initially, I went to a dermatologist (Artemis clinic) who gave me some antifungals. Then I went to the emergency urologist (OCH) and after checking me, the urologist recommended me to go to a hematologist. The hematologist (OCH) did emergency blood tests on me and it turned out that I only have 1000 platelets (normal is 150-450 thousand). He recommended that I go to hospital either at their clinic or at the county hospital. I chose to go to the County Hospital. There, after an hour or so of waiting in the triage, I was taken as an emergency, checked for covid and then taken to the salon, to the hematology department. I was given transfusions with platelets and various infusions with medicines. From 1 thousand platelets on September 1, I reached 4 thousand, then 29 thousand, then 82 thousand, then 215 thousand, then on September 6, 308 thousand, which is a normal value (between 150-450 thousand). I was hospitalized for 6 days. The diagnosis was Primary Immune Thrombocytopenia of unknown causes. I want to thank the entire team at Constanta County Hospital, doctors and nurses, they saved my life! I also want to thank everyone who donated blood on my behalf. Thanks to you, the doctors were able to give me life-saving transfusions.

Now I'm fine, but I have to do blood tests periodically, every few weeks, to see how big it is the number of platelets. I sit in fear. Please pray for me that I will be well, that the no. of platelets doesn't lower under average. Thank you!

I was later hospitalized at the Fundeni Hospital in Bucharest, where they did a complex analysis of my health level, but the diagnosis was similar. Many thanks to the team there also!

The hardest thing for me was staying away from my family, especially my daughter of almost 3 years old. It was hard for her too, she kept asking when her mother was coming home from the hospital. I was away for many days and the longing was great. 

I wish you all good health and strength to overcome life's difficulties!